ООН: И кюрдите трябва да имат мнение за политическото бъдеще на Сирия
ООН: И кюрдите трябва да имат мнение за политическото бъдеще на Сирия / БГНЕС, архив

Кюрдите трябва да могат да изразят мнението си за бъдещото управление и Конституцията на Сирия, въпреки че не са поканени на мирните преговори, възобновяващи се в понеделник в Женева. Това заявява в интервю за швейцарския в. "Тан" специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от АФП.

В интервюто Де Мистура признава, че "сирийските кюрди са важна съставна част от населението на страната, така че ще трябва да се намери формула, по която те да имат възможност да изразят мнение по Конституцията и управлението на страната".

Преговорите за Сирия се подновяват на 14 март в Женева

Ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров вчера призова Де Мистура да включи кюрдите в мирните преговори за Сирия. "Започването на преговори без участието на тази група (...) би било признак на слабост от страна на международната общност", изтъкна Лавров. Той остро разкритикува съпротивата на Турция срещу участието на кюрдите в мирните преговори.

Сирийските кюрди са съюзници на Москва и на Вашингтон и вече контролират над 10% от територията и три четвърти от сирийско-турската граница. Те бяха изключени от първите мирни преговори, приключили без успех в началото на февруари в Женева.

Специалният пратеник за Сирия отново посочи, че за втория кръг преговори, започващ в понеделник, е изпратил покани до досегашните участници. Но в интервюто на в. "Тан" той отбелязва, че има мандат да намери гъвкави формули, за да може да се включат колкото може повече участници.

Във връзка с етапите на мирния процес, одобрени от Съвета за сигурност на ООН, Де Мистура обяснява, че самият той е решил 18-месечният срок, необходим за организиране на парламентарни и президентски избори, да започне в понеделник, 14 март. "В противен случай има опасност непрестанно да се отлага крайният срок", допълва той.

Европа трябва да засили натиска за намиране на решение на кризата в Сирия

По думите му "до шест месеца ще трябва да има ново управление и нова Конституция". Според него "може да се състави Конституция за 48 часа. Не е невъзможно и да се състави бързо преходно правителство".

Що се отнася до парламентарните избори, насрочени от президента Башар Асад за 13 април, пратеникът на ООН смята, че те няма да имат никаква сила. "Според мен единствените избори, които имат стойност, за тези, одобрени от Съвета за сигурност на ООН. Дори и да има избори утре или другиден, ще се състоят нови, този път под наблюдението на ООН", заключава Де Мистура.

Източник: БТА