Европейците са против излизането на Великобритания от ЕС
Европейците са против излизането на Великобритания от ЕС / Guliver/Getty Images

Европейските граждани са против излизането на Великобритания от ЕС, посочва ново проучване, направено от специалисти на университета в Единбург и цитирано от АФП.

Изследването е направено през януари и февруари в шест европейски страни - Германия, Франция, Швеция, Испания, Полша и Ирландия. Анкетирани са 8002 души. От тях мнозинството се надяват, че Великобритания ще остане в ЕС след британския референдум на 23 юни.

Референдумът във Великобритания за членството в ЕС - на 23 юни

Според допитването 53% от французите искат организирането на референдум за мястото на Франция в ЕС, който да е по модела на британския референдум. В този случай 45% от французите биха гласували за оставане на Франция в ЕС, а 33% за излизане от ЕС. 22% не знаят как ще гласуват.

В Германия, Полша, Испания и Ирландия ако има референдум по британски модел, то мнозинството от гласувалите в него ще са за оставане в съюза.

Говорейки за британското членство в ЕС испанците са най-пламенни поддръжници Великобритания да остане в блока (81%), следвани от поляците (80%), ирландците (79%), германците (73%) и французите (56%). 44% от французите пък искат да изхвърлят Великобритания от ЕС.

Камерън договори на Великобритания специален статут в ЕС

20% от французите имат негативно мнение за британската роля в ЕС, показва още допитването. 40% от французите са на противното мнение. За сравнение ирландците (68%), поляците (66%) и шведите (65%) имат положително мнение за британското европейско членство.

Източник: БТА