НАСА изстрелва надуваем модул към Международната космическа станция
НАСА изстрелва надуваем модул към Международната космическа станция / БГНЕС, архив

НАСА получи разрешение от руската страна за изстрелване на надуваемия модул BEAM на компанията "Бигелоу еърспейс" към Международната космическа станция (МКС), съобщи ТАСС.

Изстрелването ще е през април с товарния кораб "Дракон". BEAM ще стане първият частен и първият надуваем модул на МКС. Той ще бъде свързан с модула "Транкуилити", като ще бъде надут през май и ще остане там един месец.

Плюшена сова ще е талисман на поредната експедиция на МКС

Модулът няма да бъде обитаем. Люкът между него и станцията ще бъде постоянно затворен. Само от време на време американските астронавти ще го посещават, за да проверяват системите му. В документите на НАСА е предвидено само едно влизане на руски космонавт в ВЕАМ при първото отваряне на люка за взимане на проби от въздуха за защита на търговските тайни.

Според директора на програмите за пилотирани космически полети на НАСА в Русия Том Фулър подобно ограничение за руските космонавти и астронавти от други нации не може да има, защото "екипажът на МКС е един екип. Те изпълняват едни задачи, в зависимост от специфичната ситуация".

МКС може да работи и след 2028 г., но след основен ремонт

За компанията "Бигелоу еърспейс" това ще е трето изстрелване на надуваем модул. Първият беше изстрелян на 12 юли 2006 г. на орбита от 500 км. той беше с маса 1400 кг. Вторият беше изведен на орбита на 28 юни 2007 г. Проектът се разработва с цел построяване на космически хотел.

Източник: БТА