Летище София със значителен ръст на превозените пътници през 2015-а
Летище София със значителен ръст на превозените пътници през 2015-а / Sofia Photo Agency, архив
Летище София със значителен ръст на пътникопотока през 2015-а
85086
Летище София със значителен ръст на пътникопотока през 2015-а
Летище София със значителен ръст на пътникопотока през 2015-а
  • Летище София със значителен ръст на пътникопотока през 2015-а
  • Летище София със значителен ръст на пътникопотока през 2015-а

През летище София са преминали близо 4 милиона пътници за 2015 г., което е ръст със 7% спрямо предходната година. Това каза председателят на асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов. Според анализа на авиационния пазар общият брой на превозени пътници от българските авиокомпании за миналата година е над 2 милиона.

Столичният аеропорт с рекорд - посрещна 4 млн. пътници тази година

В системата на гражданската ни авиация работят около 8300 души, като наетият персонал е с високо квалифицирано ниво. Общият му брой днес почти достига до този през 1989 г., коментира Станулов. Превозените пътници за 2015 г. са почти 7,5 млн., което е повишение с около 100 000 пътници за 2014-а.

"Има обаче разлика между различните летища. 7% е значим ръст, но трябва да си даваме сметка че трафикът се генерира от потребностите на региона, страната, на столицата. По Черноморските летища има лек спад, с около 4%, през изминалата година спрямо 2014-а", обясни той.

"Прогнозите са, че до 2030 г. превозът на пътници ще се удвои в света. Но да бъдем реалисти, това ще стане благодарение на бурното развитие на авиацията в азиатския регион", посочи още Станулов.

Предлагат столичното летище да носи името на Асен Йорданов

Днес се е извършил и първият пробен полет от медицински вертолет, който е кацнал успешно на авиомедицинската площадка на болница "Св. Анна София". В момента българската гражданска авиация е напълно интегрирана част от Европейската гражданска организация, обобщава анализът за изминалата година.