Столичният аеропорт с рекорд - посрещна 4 млн. пътници тази година
Столичният аеропорт с рекорд - посрещна 4 млн. пътници тази година / снимка: БГНЕС, архив

В тържествена обстановка летище "София" посрещна на Терминал 2 рекордния от началото на годината четиримилионен пътник. Ръководството на летището, начело с изпълнителния директор Христо Щерионов, поздрави младата Жасмина Кристоф, пристигнала със своето семейство с полет от Лондон, а детският духов оркестър от Националното музикално училище "Любомир Пипков" допринесе за празничната атмосфера.

За първи път до края на годината столичното летище ще надхвърли резултата от над 4 млн. превозени пътници, 2,5 млн. - на Терминал 2 и 1,5 млн. - на Терминал 1, отбеляза Щерионов.
От януари до ноември пътниците на летището по редовните линии са се увеличили с 6,6 на сто спрямо същия период на 2014 г., което се дължи на постоянния брой пътуващи по международните маршрути.

По думите на Щерионов увеличава се и броят на индивидуалните туристи, които ползват редовните пътнически маршрути, а най-предпочитаната дестинация от столичното летище е до Лондон. До момента четири авиокомпании обслужват целогодишно линията, а от следващата година към тях ще се присъедини още една.

Пътувалите от София до британската столица през тази година са 300 000 души, което е ръст 16 на сто спрямо миналата година, каза още изпълнителният директор на летището.