Убийците от Батаклан - в изтеклите списъци с членове на ИД
Убийците от Батаклан - в изтеклите списъци с членове на ИД / БГНЕС, архив

Имената на трима от джихадистите, участвали в миналогодишните атентати в Париж, присъстват със списъка от членове на „Ислямска държава", който изтече в медиите през последните дни.

Става въпрос за извършителите на най-кървавата от атаките - тази в концертната зала „Батаклан", където бяха убити 90 души, съобщават международните агенции.
Списъците, които бяха публикувани в британски, германски и сирийски медии, включват 22 хиляди джихадисти от поне 40 държави.

Представители на германските власти, сред които и вътрешният министър Томас Де Мейзиер, вече потвърдиха, че информацията има оперативна стойност.

ИД разпространи видео с деветимата нападатели преди парижките атентати

Колегите на Де Мейзиер от Великобритания и Франция - Тереса Мей и Бернар Казньов, също потвърдиха, че документите ще бъдат изследвани и ако автентичността им бъде потвърдена, ще помогнат при разследвания и предотвратяване на терористична дейност.
Сред вписаните са Сами Амимур, Фуед Мохамед-Агад и Омар Исмаил Мустафа, които нападнаха „Батаклан" на 13 ноември миналата година. Според информацията, тримата са били на територията на „Ислямска държава" през 2013 и 2014 година.

Разочарован от Ислямска държава боец оповести данните на 22 000 джихадисти

Досиетата най-напред бяха публикувани в сирийския сайт „Заман Ал-Васл", твърди Би Би Си, преди да стигнат до британската телевизия „Скай Нюз" и германски издания.
До момента медиите във Великобритания, Германия и Холандия откриха в списъците граждани на техните страни, част от които вече убити или обвинени в терористична активност.

От „Скай Нюз" съобщиха, че документите са получени благодарение на дезертирал ислямист на име Абу Хамед. Разочарован от ръководството на „Ислямска държава", Хамад откраднал флаш памет с данните и избягал в Турция.

Източник: БГНЕС