US генерал: В потока от бежанци към Европа има терористи и престъпници
US генерал: В потока от бежанци към Европа има терористи и престъпници / Thinkstock/Getty Images

Във всекидневния поток от бежанци в Европа има терористи, престъпници и чуждестранни бойци (за "Ислямска държава"), каза главнокомандващият силите на НАТО в Европа американския генерал Филип Брийдлав, цитиран от АP.

Той говори на слушания в сенатската комисия по въоръжените сили в Конгреса на САЩ. Според него екстремистката групировка "Ислямска държава" се "разпространява като злокачествен тумор" чрез този поток, като "се възползва от пътищата на най-малкото съпротивление, заплашвайки както европейските страни, така и нашата".

Ако дипломацията не успее, САЩ имат план Б - разчленяване на Сирия

Според Брийдлав руските действия в Сирия "страхотно са усложнили проблема".

Въпреки публичните твърдения, Русия е сторила твърде малко срещу ИД, а е укрепила позициите на сирийския президент Башар Асад, посочи той. Русия и Асад, добави генералът, използват миграцията като оръжие, за да сломят помощните европейски структури и европейската решимост.

Башар Асад: Войната се проточи заради Запада

Той посочи, че използването от Дамаск на т.нар "варелни бомби" и от Москва на бомби без насочване срещу цивилно население има единствена цел да тероризира сирийските граждани и да ги накара да напуснат пределите на Сирия и да поемат по пътя (към Европа), предаде АФП.

Не виждам други причини да се използват тези методи, освен да се предизвика бежански поток и да се направи така, че тези бежанци да се превърнат в проблем за някой друг, каза генералът.

Играят ли Путин и Асад доброто и лошото ченге?

Той посочи още, че Русия представлява екзистенциална заплаха в дългосрочен план за САЩ и техните съюзници и европейски партньори, допълва АФП.

В Украйна Русия продължава да използва цялата си власт, за да дестабилизира тази страна, каза Брийдлав и добави, че подкрепяните от Москва проруски сепаратисти са увеличили нападенията си неотдавна, като са извършили дори за 24 часа 71 атаки.

Източник: БТА