Междузвездни войни: Силата се пробужда не спечели нито един Оскар
Междузвездни войни: Силата се пробужда не спечели нито един Оскар / Guliver/Getty Images

Появата на симпатичните дроиди Си-Трипио (C-3PO), Ар Ту- Ди Ту (R2-D2) и БиБи-Ейт (BB-8) на сцената на наградите "Оскар" очарова публиката, но филмът с тяхно участие "Междузвездни войни: Силата се пробужда" не се представи толкова добре - касоразбивачът не спечели нито едно отличие от петте, за които беше номиниран, предаде Ройтерс.

Големите победители на наградите Оскар

Лентата, заснета от режисьора Джей Джей Ейбрамс, се съревноваваше за отличията в техническите категории за монтаж на звукови ефекти, звуков мишунг, монтаж и визуални ефекти. Наградите за монтаж на звукови ефекти, звуков мишунг и монтаж бяха присъдени на постапокалиптичния екшън "Лудия Макс: Пътят на яростта", а тази за визуални ефекти - на "Еx Machina: Бог от машината".

"Междузвездни войни Силата се пробужда" не спечели нито един Оскар
netinfo
Петата номинация за "Междузвездни войни: Силата се пробужда" беше за оригинална музика. Симпатичните дроиди от космическата сага излязоха на сцената, за да "приветстват" нейния автор Джон Уилямс, за когото номинацията за Оскар беше 50-а в кариерата му. 83-годишният Уилямс, който е най-номинираният индивид след Уолт Дисни (59 номинации) и има пет награди Оскар, обаче се размина с шестото си отличие.

Най-номинираното семейство в историята на наградите Оскар

Призът за оригинална музика беше присъден на друг ветеран - 87-годишния Енио Мориконе. Наградата за музиката към "Омразната осморка" е първият състезателен Оскар за Мориконе. През 2009 г. прочутият филмов композитор беше удостоен с почетен Оскар, припомня Асошиейтед прес.

Енио Мориконе посвети наградата на съпругата си Мария, но не пропусна да почете и Джон Уилямс в благодарствената си реч.

"Междузвездни войни VII" с 15 номинации за наградите "Сатурн"

Касоразбивачът "Междузвездни войни: Силата се пробужда" излезе на екран през декември миналата година. Филмът реализира приходи от над 900 милиона долара в бокс-офиса на Северна Америка. Печалбите на лентата в глобален аспект надхвърлят 2 милиарда долара.

Източник: БТА