Представители на френските власти обикаляха лагера "Джунглата" в Кале в опит да убедят обитателите му да го напуснат, след като вчера съдебна инстанция постанови, че премахването на лагера може да започне, предаде Асошиейтед прес.

На властите бе нужно съдебно разрешение да разрушат лагера, където са се настанили хиляди мигранти от страни с конфликти, за да се опитат да стигнат до Великобритания с ферибот или през тунела под Ламанша. Вчерашното съдебно решение обаче не разрешава пълното премахване на лагера. Според него могат да бъдат разрушени импровизираните жилища на мигрантите, но не и общи пространства като местата за молитва, училищата и една библиотека.

Стотици мигранти атакуваха в тунела под Ламанша на път за Великобритания

Тъй като съдбата на лагера и жителите му се следи с голямо внимание от света, властите действат предпазливо и разчитат на убеждаване, вместо на сила за изселването на мигрантите, така че процесът може да продължи седмици, отбелязва АП.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че властите ще работят с хуманитарни организации за преместване на мигрантите в близка до лагера зона с приспособени за живеене корабни контейнери или за настаняването им в приемни центрове из цялата страна, посочва Ройтерс.

Френските власти разчистват мигрантския лагер в Кале (ВИДЕО)

Казньов каза, че от октомври миналата година от северозападното крайбрежие на Франция в центрове за настаняване са били изпратени 2700 мигранти. До обяд днес в единия от осигурените за преместване на мигрантите два автобуса се качиха само петима души. Другият отпътува празен.

Източник: БТА