1/3 от спешните медици готови да напуснат системата, ако няма реформи
1/3 от спешните медици готови да напуснат системата, ако няма реформи / Sofia Photo Agency, архив
1/3 от спешните медици готови да напуснат системата, ако няма реформи
84701
1/3 от спешните медици готови да напуснат системата, ако няма реформи
1/3 от спешните медици готови да напуснат системата, ако няма реформи
  • 1/3 от спешните медици готови да напуснат системата, ако няма реформи
  • 1/3 от спешните медици готови да напуснат системата, ако няма реформи

След като общински и частни болници, подкрепени от неправителствени организации, атакуваха в съда новия стандарт по спешна медицина, спешните медици се обявиха в негова подкрепа.

Болници и НПО атакуват в съда медицински стандарти

Въпреки че самите спешни лекари признаха, че нито едно спешно отделение в страната не отговаря на изискванията, заложени в стандарта, те настояват въпросният стандарт да влезе в сила, за да може спешната ни помощ да претърпи чаканата реформа.
Анкета, проведена от асоциацията, която представлява спешните медици, показва, че 30% от тях са готови да напуснат системата, ако реформата в спешната помощ не стане факт.
Според медиците ако стандартът не влезе в сила, нито спешните приемни отделения ще бъдат ремонтирани, нито ще бъде въведен триажът, който цели да разграничи спешните от неспешните състояния при пациентите.

С 550 въпроса диспечерите на 112 ще оценяват спешността на случаите

Осемдесет на сто от работещите в спешната помощ посочват, че мотивацията им да останат в системата са именно предстоящите реформи, заложени в стандарта. Националният консултант по спешна медицина и директор на „Пирогов" проф. Стоян Миланов отговори на твърденията от страна на частните болници, според които мерките, заложени в стандарта, са лобистки.

„Обвиненията в лобизъм са доста крайни. Затова аз заставам с лицето си пред Вас и мога да кажа, че лобистът, за да получим ние като пациенти, като лекари, като работещи в тези система адекватна, навременна, ефикасна, бърза спешна медицинска помощ, лобистът съм аз. Лобирах, за да може един спешен пациент, който има нужда от спешна помощ, да усети грижа от добри професионалисти навреме, които да му помогнат да преодолее този тежък момент от живота си", каза той.

Миланов призна, че нито едно спешно отделение у нас не отговаря на изискванията в стандарта и то не само по отношение на квадратура. Освен въвеждането на триаж, в стандарта е регламентирано и въвеждането на парамедици.

„Знам, че рогцата на тези, които се опитаха за свой собствен интерес да засегнат една много чувствителна тема за обществото, ще бъдат отрязани. Да внимават, защото имат един съдник над тях", каза проф. Миланов.

Спешната помощ не е ефективна, констатира Сметната палата

Общинските болници, частните лечебни заведения и Центърът за защита на правата в здравеопазването атакуваха 14 от медицинските стандарти в съда с аргумента, че те предлагат само количествени изменения, но не и промени, които да подобрят качеството на предоставяната медицинска помощ. Гратисният период на стандарта за спешна медицина, който бе обнародван в началото на годината, е шест месеца.