Болници и НПО атакуват в съда медицински стандарти
Болници и НПО атакуват в съда медицински стандарти / Sofia Photo Agency, архив
Болници и НПО атакуват в съда медицински стандарти
84674
Болници и НПО атакуват в съда медицински стандарти
Болници и НПО атакуват в съда медицински стандарти
  • Болници и НПО атакуват в съда медицински стандарти
  • Болници и НПО атакуват в съда медицински стандарти

Общински болници, частни лечебни заведения, общопрактикуващи лекари и неправителствени организации атакуват в съда медицинските стандарти, които определят на какви изисквания трябва да отговаря дадена болница, за да получава пари от здравната каса.

Стандартите бяха въведени през 2010-а година и според жалбоподателите днес се подкрепят от здравния министър, но де факто не са постигнали нищо хубаво в системата. От Центъра за защита на правата в здравеопазването смятат, че именно тези стандарти са довели до плачевното състояние на някои общински болници, заради тях и здравната каса е въвела лимитите при парите за лечебните заведения.

Лимитите за болниците нямало да отпаднат

Общинските, частните болници, общопрактикуващите лекари и Центърът за защита на правата в здравеопазването ще атакуват в съда 14 от медицинските стандарти, информира д-р Стойчо Кацаров. Това обаче не се случва за първи път.

"Вече оспорихме два медицински стандарта - този по ревматология и този по обща хирургия. И двата бяха отменени от Върховния административен съд. Аз и мои колеги предупредихме Петър Москов, че е необходима спешна промяна на всички медицински стандарти; че съдът е потвърдил също, че са незаконни. Какво получихме в отговор? Той публикува в същия вид отменения вече стандарт по обща хирургия. Подобно поведение на беззаконие няма да бъде толерирано повече от нас", категоричен е Кацаров. По думите му медицинските стандарти в този и вид са "единствено инструмент за административен терор".

Мотивът за внасянето на стандартите в съда е „пряката намеса на държавата в медицината във вреда на пациентите и лекарите".

Според председателя на Сдружението на частните болници д-р Николай Болтаджиев  критериите в стандарта „Спешна медицина" например, са толкова завишени, че над 90% от болниците не могат да отговорят на тях.

"Там съществуват безумни критерии, на които могат да отговорят пет-шест болници в България", каза той. Сред тях е квадратура от 700 кв. метра, а лекарите посочват, че има цели болници с такава площ.

Друг стандарт е отделение по всички хирургични специалности с дежурен 24 часа в денонощието и куп изисквания, които според доктор Болтаджиев са лобистки.

Лекарите може и да не подпишат рамковия договор, чувствали се притиснати в ъгъла

Междувременно освен общинските болници, днес и общопрактикуващите лекари, и Центърът за защита на правата в здравеопазването призоваха лекарския съюз да не подписва националния рамков договор тази година заради условията, които той поставя.