Амнести с остри критики към България заради бежанците и ромите
Амнести с остри критики към България заради бежанците и ромите / снимка: БГНЕС, архив

България продължава да не разполага с план за интеграция на признатите бежанци и други хора, ползващи се с международна закрила. Това се казва в годишния доклад на „Амнести интернешънъл" за правата на човека в частта му за България.

За пореден път страната ни е критикувана от правозащитната организация за отношението към ромите, бежанците и мигрантите.

През 2015 г. беше регистрирано четирикратно увеличение в броя на бежанците и мигрантите, влезли в България през границата с Турция след значителния спад през 2014 г. в резултат на въвеждането на мерки за защита на границата, отбелязва "Амнести интернешънъл".

В България няма адекватно разследване на престъпления от омраза, сочи доклад

Властите огласиха план за удължаване на настоящата 33-километрова ограда с 60 км, за да отклонят миграционните потоци към официалните гранични пунктове. Неправителствени организации обаче съобщиха, че хора, търсещи международна закрила и опитали да влязат в България през контролните пунктове, са били връщани. През октомври афганистанец, търсещ убежище, почина, след като бе улучен от рикоширал куршум при предупредителен изстрел на полицай на българско-турската граница. Българският хелзинкски комитет изрази тревога от разминаванията между версиите на властите и на разследването за случилото се, посочва "Амнести".

"Амнести" с остри критики към България заради бежанците и ромите
netinfo

Правозащитната организация отбелязва, че през юни правителството прие Национална стратегия за миграцията, убежището и интеграцията за 2015-2020 г., но тя не е последвана от план за действие за прилагането й.

Продължават да будят безпокойство условията, при които живеят кандидатите за убежище, и по-специално храната, подслона и достъпа да медицински грижи и лекарства. През януари месечната помощ от 65 лева, отпусната на кандидатите за убежище в центровете за настаняване, беше спряна, допълва документът.

Бежанци си купуват шофьорски книжки в България

"Амнести" критикува също отношението на властите към ромите. Въпреки конституционното право на жилище, българското законодателство не забранява изрично принудителното извеждане от жилище, нито гарантира предпазни мерки в съответствие с международните норми в областта на човешките права. Властите продължиха принудително да гонят ромските общности от обитаваните от тях жилища. Някои са били преместени в неподходящи жилища, а други са останали без покрив, се казва в доклада.

През юни Комисарят по човешките права към Съвета на Европа изрази загриженост от високото равнище на расизъм и нетърпимост срещу различни групи, включително бежанци, кандидати за убежище и мигранти, които са особено уязвими за насилие и тормоз.

България започна да приема бежанци от други страни в ЕС

Престъпленията от омраза срещу роми, мюсюлмани, евреи и други етнически и религиозни малцинства продължиха да се третират по-скоро като хулигански актове, вместо да бъдат разглеждани от правосъдието като престъпления от расистка и ксенофобска омраза, подчертава организацията.

Национални и международни организации, включително Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и Комисарят по човешките права към Съвета на Европа, разкритикуваха съдебната система за непълнолетни закононарушители като неадекватна и призоваха тя да бъде изцяло реформирана, посочва докладът.

"Амнести" с остри критики към България заради бежанците и ромите
netinfo

Източник: БТА