В България няма адекватно разследване на престъпления от омраза, сочи доклад
В България няма адекватно разследване на престъпления от омраза, сочи доклад / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В доклад на "Амнести интернешънъл" се посочва, че у нас липсва адекватно разследване на престъпления от омраза.

Полицията трябва да разследва защо се случват тези престъпления, защото това са атаки срещу хора, които изглеждат по по-различен начин, каза Гаури ван Гулик - заместник-директор на програмата на "Амнести Интернешънъл" за Европа.

Българският хелзинкски комитет алармирал "Амнести" за редица престъпления в страната ни, които са зачестили напоследък. По думите на Ван Гулик имало сериозни законови пропуски.

Въпреки че в България съществува законодателство за съдебно преследване на престъпления от омраза, свързани с расизъм и ксенофобия, властите масово не разпознават и не разследват такъв тип посегателства, се посочва в доклада.

Според Марко Перолини - изследовател на дискриминацията в Европа към "Амнести Интернешънъл", страната ни спешно трябва да заеме ясна позиция и да се придържа към националните и международните закони, които гарантират човешки права.

В края на 2013 година БХК подал сигнал в "Амнести", че случаите на нападения над бежанци нараснали. Прокуратурата отчела 80 досъдебни производства за престъпления срещу етнически малцинства.

Жертвите на престъпленията не получават подкрепа, след като са станали обект на насилие, каза Перолини. Затова и те не подават масово сигнали в полицията. Някои от жертвите дори споделяли, че не вярват да последва адекватна реакция.

В доклада на "Амнести" е записано още, че жертвите на престъпления от омраза в България не получават достъп до правосъдие, заради отказа на следователи и прокурори да отчетат дискриминационните мотиви в тези случаи. Обичайно престъпленията се разследвали като хулигански.

Източник: БТА