Гърция на ръба на хуманитарна катастрофа заради мигрантите
Гърция на ръба на хуманитарна катастрофа заради мигрантите / БГНЕС

Гърция върви към хуманитарна криза, предупредиха официални представители на ЕС в момент, когато хиляди мигранти са блокирани в Гърция, след като Македония затвори границата си, а още хиляди дойдоха от Турция, предаде ДПА.

"Обезпокоени сме от развитията за балканския път и хуманитарната криза, която може да се разрази в някои страни, особено в Гърция", заявиха европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос и холандският министър за миграцията Клаас Дейкхоф.

Словения повери на армията охраната на границата

Двамата приканиха страните членки на ЕС да си сътрудничат "в споделен дух на солидарност и отговорност".

Страните по балканския път на мигрантите включват членките на ЕС Гърция, Хърватия, Словения и Австрия, както и съседките им Турция, Македония и Сърбия.

Гърция, която вече се оплака от липсата на солидарност в Европа, заплаши, че може да наложи вето и да блокира желанието на някои страни да се присъединят към ЕС заради миграционната им политика.

Борисов притеснен - не се съгласили с него за затваряне границите на ЕС

Атина се ядосва на Турция, откъдето идват бежанците и мигрантите на гръцките острови в Егейско море, а Македония и Сърбия спряха да приемат повечето мигранти, оставяйки ги блокирани в Гърция. И трите страни са кандидатки за членство в ЕС, отбелязва ДПА.

Източник: БТА