ЕСПЧ осъди Италия заради имам, отвлечен от ЦРУ в Милано
ЕСПЧ осъди Италия заради имам, отвлечен от ЦРУ в Милано / ThinkStock/Getty Images

Италия е знаела за отвличането на египетски имам в Милано, извършено от ЦРУ през 2003 г., предаде Франс прес. Рим е злоупотребил с държавната тайна, за да гарантира безнаказаността на виновните, постанови Европейският съд по правата на човека.

Съдиите в Страсбург решиха, че Италия е извършила много нарушения на правата на човека, особено във връзка със забраните за изтезания и зачитането на правото на семеен живот.

Президентът на Италия помилва бивши агенти на ЦРУ

Съдът смята за установено, че италианските власти са знаели, че имамът Абу Омар е жертва на операция за отвличане, извършена от американски агенти. По това време Абу Омар бе подозиран във връзки с терористични организации, а по-късно беше осъден в Италия за заговор с цел международен тероризъм.

Освен това държавната тайна изглежда е била използвана от италианската изпълнителна власт, за да се попречи виновните за случая да отговарят за действията си. Поради това разследването и процесът не са довели до наказание.

WikiLeaks разкрива още тайни на ЦРУ

Египетският гражданин Осама Мустафа Хасан Насър (известен като Абу Омар) се е установил в Италия през 1998 г. и през 2001 г. е получил статут на политически бежанец. През февруари 2003 г. той е бил отвлечен и отведен в Кайро с военен самолет. Там е затворен, изтезаван и освободен за кратко през април 2004 г. След като е изпратил новини на съпругата си и подробни свидетелски показания до прокуратурата в Милано, той е бил върнат в ареста, откъдето излиза през 2007 г., без да му е предявено обвинение. Забранено му е обаче да напуска територията на Египет.

Отвличането от улицата, в страна съюзник на САЩ, предизвика скандал в Италия.

Бившият шеф на бюрото на ЦРУ в Милано е задържан в Панама

На заседание на ЕСПЧ през юни Италия напомни, че тя е първата страна в Европа, организирала процес срещу тайните полети на ЦРУ, с които предполагаеми терористи се изпращат към страни, за които е известно, че използват изтезания. Този процес приключи през 2012 г. с 22 осъдени агенти на ЦРУ и един офицер от въоръжените сили на САЩ. Всички те получиха от 7 до 9 години затвор, но не излежаха присъдите си. Те се намират в САЩ, а Италия не е поискала екстрадирането им от САЩ, припомня АФП.

Съдят 26 агенти на ЦРУ за отвличане на египетски имам

В същото време двамата най-високопоставени ръководители на италианското военно разузнаване (СИСМИ), Марко Манчини и Николо Полари, получават 9 и 10 години затвор в Италия. Присъдите обаче са анулирани от касационния съд през 2014 г. с аргумента, че доказателствата срещу тях са държавна тайна. Според ЕСПЧ Италия е нарушила забраната за изтезания и нечовешко или унизително отношение, правото на свобода и на сигурност, правото на защита на личния и семеен живот и правото на правосъдие по отношение на Абу Омар. Италия ще трябва да му плати 70 000 евро и 15 000 евро на съпругата му, която е била разделена от него в продължение на 5 години и не е знаела какво се случва.

Докладът за ЦРУ: Европа трябва да признае собственото си съучастие

Италия не е първата страна, осъдена от ЕСПЧ за съучастие в нарушенията на правата на човека, извършени от ЦРУ в името на борбата с тероризма. През 2012 г. Македония беше осъдена за случая на Халед ал Масри, германец от либийски произход, отвлечен през 2003 г. в Македония и след това предаден на американски агенти. В продължение на 5 месеца той е бил изтезаван и дрогиран в Афганистан, защото е бил заподозрян във връзки с Ал Кайда, припомня АФП.

Източник: БТА