Бившият шеф на бюрото на ЦРУ в Милано е задържан в Панама
Бившият шеф на бюрото на ЦРУ в Милано е задържан в Панама / БГНЕС

Бившият шеф на бюрото на ЦРУ в Милано Робърт Селдън Лейди, осъден в Италия за отвличането на египетски мюсюлмански духовник през 2003 година, е арестуван в Панама по искане на италианското правосъдие, съобщават италианските вестници "Кориере дела сера", "Стампа" и "Република", като цитират министерството на правосъдието в Рим.

Робърт Селдън Лейди беше осъден задочно на девет години затвор за отвличането на имам Хасан Мустафа Осама Насър, известен като Абу Омар. Представител на полицията в Панама заяви, че Селдън Лейди е арестуван от граничните власти и предаден на Интерпол.

Италия и Панама нямат двустранен договор за екстрадиция според сайта на италианското министерство на правосъдието, отбелязва Ройтерс.

Абу Омар, член на египетската ислямска радикална опозиция, който пребивавал в Италия, след като получил политическо убежище от Рим, е отвлечен от ЦРУ от улица в Милано през февруари 2003 година и прехвърлен със самолет през Германия в Египет, където бил изтезаван седем месеца, припомня БТА. По случая милански апелативен съд потвърди през декември 2010 година присъдите от 2009-та срещу 23-ма агенти на ЦРУ, участвали в операцията. Те варираха от 7 до 9 години затвор, като най-тежката беше за Селдън Лейди.

Всички обвиняеми бяха осъдени задочно. През септември 2012 година италианският Касационен съд потвърди присъдите. Това беше първият процес в Европа във връзка с тайната програма на ЦРУ за прехвърляне на предполагаеми терористи в страни, за които е известно, че прилагат мъчения при разпитите на заподозрените.

Италианската прокуратура настоява всички осъдени агенти да бъдат върнати в Италия, но досега италианското министерство на правосъдието е издало заповед само за издирването на Селдън Лейди.

Операцията за отвличането на Абу Омар била координирана между италианското военно разузнаване /СИСМИ/ и ЦРУ. Според адвокатите му след прехвърлянето му в строгоохраняван затвор в Египет е бил измъчван с електрошок, побои и заплахи с изнасилване. Абу Омар настояваше за обезщетение от 10 милиона евро за нанесени щети. Първоинстанционен съд в Италия постанови 1,5 милиона евро обезщетение - 1 милион евро за него, а останалите - за съпругата му. Апелативна инстанция потвърди решението.

На първоначалния процес служителите на италианското военно разузнаване, замесени в операцията, бяха оневинени. Решението беше потвърдено от апелативен съд, но Касационният съд постанови, че срещу тях трябва да започне нов процес.

На 5 април италианският президент Джорджо Наполитано помилва Джоузеф Романо, ръководителят на американската база в Авиано, откъдето е излетял самолетът с имама - решение, което беше приветствано от САЩ. Новината за ареста е водеща и за американските вестници. "Ню Йорк таймс" уточнява, че Селдън Лейди е бил задържан на границата между Панама и Коста Рика. В подробна статия "Вашингтон пост" описва пътя му от високопоставен служител на ЦРУ до беглец от закона.