Цацаров: Няма шпицкоманди
Цацаров: Няма шпицкоманди / БГНЕС
Цацаров: Няма "шпицкоманди"
84630
Цацаров: Няма "шпицкоманди"
Цацаров: Няма "шпицкоманди"
  • Цацаров: Няма "шпицкоманди"
  • Цацаров: Няма "шпицкоманди"

Сотир Цацаров отрече в прокуратурата да действат "шпицкоманди", работеща по всички дела, които могат да се използват с цел политически натиск.

Изявлението на обвинител номер едно дойде във връзка с твърденията на един от подчинените му служители в столичната следствена служба Бойко Атанасов, който в поредица от интервюта в последните дни говори за порочните практики в работата на прокуратурата и зависимостта и от политически сили. В тази връзка Цацаров поиска спешно да се срещне със служителите на столичното следствие.

Прокурори шантажират политици с дела, твърди следовател

След продължила близо два часа среща със служителите от следствения отдел на Софийската градска прокуратура Цацаров направи изявление пред медиите, като обясни, че целта на срещата не е е била да се осъдят изявленията на Бойко Атанасов. Всеки има право да говори каквото поиска, беше категоричен главният прокурор:

"Веднага след изявленията на колегата Бойко Атанасов, поисках от ВСС всички обстоятелства, които той твърди, и всички факти, твърдени от него, да бъдат проверени. Можеш да правиш всякакви изявления пред всякакви медии. В никакъв случай не може някой да бъде укоряван за това, че по един или друг начин в съответствие със своите разбирания и принципи или с разбиранията или принципите на други хора е направил съответни изявления", каза главният прокурор.

Според думите на Цацаров следователите не са се съгласили с твърденията на колегата си Бойко Атанасов, че в следствената служба на столичния булевард "Монтевидео" функционира своеобразна шпицкоманда, фокусирана приоритетно по дела, които могат да се ползват за политически натиск.

"Що се отнася да всички останали твърдения, те не намериха опора, подкрепа, доказателства или каквото искате", каза главният прокурор.

Цацаров коментира и нарязаните документи, които снощи бяха открити в контейнери пред сградата на столичното следствие и за които следователят Бойко Атанасов заяви, че са документи от делото за КТБ.

Обвинител номер едно обясни, че още снощи е разпоредил специална проверка, която категорично е установила, че нарязаните документи са работни копия, сред които няма нито едно доказателство от делото за КТБ. По думите му това била сериозна организационна грешка и последиците ще бъдат понесени от ръководителят на следствения отдел.

Етичната комисия във ВСС проверява твърденията на следователя Атанасов

По време на срещата със следователите е присъствал и самият Бойко Атанасов. На въпросът дали разговорът е приличал да другарски съд, той заяви: "Аз съм бил на другарски съд. Това беше пуч. До момента не съм очаквал, че отвътре някой ще ме подкрепи гласно. Бях обиждан, записано е и аз записвах, имаме взаимен запис. Бях обвиняван, че тенденциозно манипулирам общественото мнение с тези неща. Аз съм посочил конкретни факти. Бяха извадени от контекста определени изречения, които са свързани с тези шпицкоманди. Аз твърдя, че те са незаконни. Никой не ми излезе със становище, че има сектори. Законът за съдебната власт е категоричен - сектори не може да има", каза следователят.

Атанасов отрече зад разкритията за работата на прокуратурата, които направи в последните дни, да стоят чужди интереси.