Кметът на Лондон Борис Джонсън ще агитира за излизане от ЕС
Кметът на Лондон Борис Джонсън ще агитира за излизане от ЕС / netinfo

Кметът на Лондон Борис Джонсън ще агитира за излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщи коментатор на Би Би Си, цитиран от Ройтерс.

"Борис ще агитира за излизане от ЕС", е написала в Twitter Лора Кансбърг, политически редактор в британската радио-телевизионна корпорация, без да посочва източника си. Малко по-късно източник на Ройтерс, запознат с намеренията на Джонсън, потвърди, че той ще подкрепи кампанията за напускане на ЕС.

Референдумът във Великобритания за членството в ЕС - на 23 юни

Днес британският премиер Дейвид Камерън каза в телевизионно изявление, че страната трябва да остане в ЕС, защото това е и в интерес за националната й сигурност, съобщи АП. "В свят, в който имаш Путин на изток и "Ислямска държава" на юг, как да останеш силен", попита той и подчерта, че това може да стане, ако Обединеното кралство остане вярно на своите съседи, партньори и приятели.

Министърът на правосъдието Майкъл Гоув и още няколко младши членове на кабинета на Камерън вече се обявиха в подкрепа на каузата "Брекзит", т.е. за излизане от ЕС. Но мнозинството от важните министри подкрепя премиера в дебата "вън-вътре", разделил управляващите консерватори, отбелязва АП.

Дейвид Камерън договори на Великобритания специален статут в ЕС

Двата лагера очакват тази вечер официалното съобщение за становището на Борис Джонсън. Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, който отдавна агитира за излизане от ЕС, изрази абсолютна увереност, че кметът на Лондон ще се обяви за напускане на евросъюза, посочи АП.

Източник: БТА