Американски самолети удариха лагер на Ислямска държава в Либия
Американски самолети удариха лагер на Ислямска държава в Либия / ThinkStock/Getty Images

Американски самолети са атакували няколко свързани с "Ислямска държава" мишени в Либия тази сутрин, съобщи военен говорител, цитиран от Ройтерс. Сред тях е бил туниският ислямист Нурредин Шушан, свързан с две големи терористични нападения в Тунис миналата година, потвърди полковник Марк Чийдъл, говорител на Африканското командване в Пентагона.

Източници от болница в района на нападението и кметът на либийския град Сабратан казаха, че при нападението са загинали 40 души, предаде Ройтерс.

САЩ планират трети фронт срещу Ислямска държава в Либия

Нанесени са и удари срещу тренировъчен лагер на ИД. "Правим оценка на резултатите от операцията и ще дадем допълнителна информация, когато сме готови", допълни Чийдъл.

Град Сабратан се намира близо до границата с Тунис и е един от районите, където според западни разузнавания се е настанила "Ислямска държава", опитвайки се да се установи в северноафриканската страна.

Ислямска държава започва да прониква във вътрешността на Либия

Президентът Барак Обама заяви, че САЩ няма да допуснат групировката "Ислямска държава" да се установи в Либия. А Пентагонът обяви, че не е изключена военна операция срещу ИД в Либия с прецизни удари с безпилотни самолети по главатари на групировката, посочва ТАСС.

Източник: БТА