Московски: Поведението на гръцките фермери е подигравка
Московски: Поведението на гръцките фермери е подигравка / БГНЕС, архив
Московски: Поведението на гръцките фермери е подигравка
84493
Московски: Поведението на гръцките фермери е подигравка
Московски: Поведението на гръцките фермери е подигравка
  • Московски: Поведението на гръцките фермери е подигравка
  • Московски: Поведението на гръцките фермери е подигравка

Парламентът обсъжда декларация в защита на българските превозвачи заради блокадата на българо-гръцката граница. В нея е записано, че депутатите приканват гръцките власти да се намесят и призовава Европейската комисия да вземе отношение.

Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че поведението на гръцките фермери е подигравка и допълни, че действията им са незаконни. Заради кризата нашите превозвачи бедстват на границата.

Депутатите приеха декларация за кризата на гръцката граница

"Нарушено е изконно право на ЕС - свободното движение на стоки и хора, това е незаконно от страна на Гърция", заяви министърът.

"Ще си позволя да кажа, че според мен има отношение към България. Няма как, когато се стигне в преговорите до вариант да се отваря границата за по няколко часа, това да го гарантират гръцките власти, а да не могат да гарантират пълното отваряне на границата. Техните твърдения, че нямат влияние върху процеса и е извън контрол очевидно не е вярно, тъй като няма как тогава да гарантират и за по няколко часа отварянето на границата", поясни Московски.

България с искове за финансови щети пред ЕС заради блокадата по границата

"Подиграват се брутално с вече са близо 5000-6000 камиона. Ние задържаме с екипи във вътрешността на страната голяма част тежкотоварни превозни средства посока от Русе, Видин, Кюстендил. Това едва ли би могло да издържи дълго време", каза още пред депутатите транспортният министър.

"Вероятно напрежението би могло да ескалира още повече", прогнозира още Московски и допълни: "Трябва да дойдат представители на ЕС или на други държави, ощетени от тези незаконни действие на гръцките фермери. Тяхното поведение е безобразно. Всеки ден има пиянски изпълнения, предизвикват умишлено нашите превозвачи, пуска се музика, яде се, пие се. От гръцка страна шофьорите буквално бедстват".

"Нашите искания са основно две, които предадохме на гръцката страна. На първо място не вярваме, че ако пак се осигури времеви прозорец, той ще функционира устойчиво. Затова сме поискали на 100% вдигане на блокадата от тяхна страна. И на второ място искаме тяхната полиция да осигури кордон и трасе, за да не могат да се върнат и отново да поставят техниката там", съобщи Ивайло Московски.