България с искове за финансови щети пред ЕС заради блокадата по границата
България с искове за финансови щети пред ЕС заради блокадата по границата / БГНЕС, архив
България с искове за финансови щети пред ЕС заради блокадата по границата
84456
България с искове за финансови щети пред ЕС заради блокадата по границата
  • България с искове за финансови щети пред ЕС заради блокадата по границата

България ще предяви искове пред Европейския съюз заради претърпените финансови щети от блокадата на гръцките фермери. Това каза в Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Предстои ли пълна блокада по границата ни с Гърция?

С блокада от едната и от другата страна на границата загубите само ще нарастват. И те вече няма да бъдат само в сферата на логистиката и транспорта, но ще засегнат и други браншове на икономиката, посочи Лукарски.

По думите му само до вчера декларираните от превозвачите щети надхвърлят 10 млн. евро. "Загубите тепърва ще се изчисляват, те ще имат ефект във времето, защото ще дадат отражение и в други сфери на икономиката", обясни още министърът.

Лукарски подчерта, че правителството няма полезен ход, след като гръцките фермери отказват да преговарят с тяхното правителство, а деструктивните мерки породиха деструктивни мерки и от страна на българските превозвачи.

"Българското правителство е притеснено от това, че не вижда нормален механизъм на диалог и механизъм, по който ЕС да се намеси и да промени ситуацията на българо-гръцката граница", коментира министърът.

Над 10 млн. евро загуби от гръцката блокада

Лукарски призна, че не е търсил контакт с колегата си от Гърция, защото смята, че активната роля принадлежи на Министерството на земеделието и на външното министерство на Гърция, както и на транспортния министър.

Според него, за да падне блокадата, трябва да има активен диалог от страна на гръцкото правителство с протестиращите земеделци.

В Пловдив Божидар Лукарски участва в информационен ден по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, на който бе представена процедурата "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията".

Източник: БТА, БГНЕС