Най-колоритната среща на папата в Мексико създаде доста грижи на охраната му
Най-колоритната среща на папата в Мексико създаде доста грижи на охраната му / БГНЕС

Папа Франциск призова младите хора в Мексико да се не поддават на съблазните на лесните пари от наркодилъри и вместо това да гледат на себе си като на истинското богатство на своята страна, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск призавава мексиканските епископи на борба с наркотрафика

Той говори пред младежка аудитория в Морелия - столицата на щата Мичоакан - голям център на производство на метамфетамини и на наркотрафик. Тази среща се оказа най-колоритното събитие от посещението на главата на Римокатолическата църква в Мексико. На нея имаше танци и музика и ентусиазираната тълпа млади поклонници успя плътно да наобиколи папата, опитвайки се да го докосне или да му стисне ръката, което създаде доста грижи на охраната му.

Найколоритната среща на папата в Мексико създаде доста грижи на охраната му
netinfo
Той обаче не се смути и говори пред тях, като започна да се отклонява от предварително написания си текст и да импровизира. Разбирам колко трудно е да се чувствате ценни, "когато сте постоянно изложени на скръбта от загубата на близки и приятели от дрогата и от ръцете на наркотърговците и криминалните структури, свързани с този смъртоносен бизнес, каза им папата. Но добави: "Вие сте истинското богатство на Мексико".

Колко е опасно да си свещеник в Мексико

И ги призова да следват примера на Христос, който ще им помогне да открият силата да кажат: "Лъжа е да вярваш, че единственият начин да се живее или да бъдеш млад, е да се поставиш в услуга на наркодилърите или на онези, които не правят нищо друго, освен да сеят разрушение и смърт".

Папа Франциск кацна за първото си посещение в Мексико (СНИМКИ/ВИДЕО)

Малко преди тази среща Франциск отправи подобно послание и към мексикански свещеници и монахини по време на литургия на стадион в Морелия. Той ги призова да се борят с неправдата и да не униват пред лицето на свързаното с дрогата насилие и на корупцията около тях.

Папа Франциск, който обикновено е много спокоен и дружелюбен с почитателите си, изгуби самообладание, след като някой от тълпата (не е ясно дали мъж или жена) го дръпна толкова силно, че той залитна върху дете на инвалидна количка и едва не падна, предаде Ройтерс.

Видеозапис показа как папата, докато върви покрай препълнената трибуна, се спира, за да поздрави седнали деца. Две ръце се протягат от тълпата, сграбчват го и не го пускат, дори когато той губи равновесие и гърдите му притискат главата на дете в количка. Охраната предотвратява падането му, но когато се изправя, лицето му е разгневено, той поглежда към човека и повишава глас, като му казва два пъти на испански: "Не бъди егоист!"

Найколоритната среща на папата в Мексико създаде доста грижи на охраната му
netinfo
Франциск ще посети мексиканския град Сиудад Хуарес, който преди време бе смятан за града с най-много насилие в света, предаде ДПА. От 90-те години там мистериозно са изчезнали стотици жени и момичета, много от които в последствие са намерени мъртви.

Градът на границата със САЩ е последният етап от петдневната визита на папата в Мексико.

Франциск ще се срещне със 700 затворници и техните семейства в затвора "Сересо", където загинаха 17 души при бунт през 2011 година, както и с работници и бизнес лидери, студенти от семинария и свещеници.

Кулминация на визитата му ще бъде литургия на открито на брега на река Рио Гранде, разделяща Мексико и САЩ. Той ще положи цветя на границата и ще се моли за мигрантите, загинали от двете й страни. Над 6000 мигранти са загинали на границата между САЩ и Мексико от 1998 до 2014 г. по данни на Международната организация по миграцията.

Източник: БТА