Почина бившият генерален секретар на ООН Бутрос Бутрус Гали
Почина бившият генерален секретар на ООН Бутрос Бутрус Гали / БГНЕС

На 93 години почина бившият генерален секретар на ООН Бутрос Бутрус Гали, предаде ДПА.

Това съобщи посланикът на Венецуела Рафаел Рамирез, който председателства Съвета за сигурност на ООН през този месец. "Ние бяхме информирани, че бившият генерален секретар на ООН Бутрос Бутрос Гали е починал", каза той пред Съвета.

Египетският дипломат бе първият африканец, който оглави поста Генерален секретар на ООН и ръководеше световната организация в периода от 1992 до 1996 г.

Бутрос Бутрос Гали е роден на 14 ноември 1922 година в Кайро. Той произхожда от видно коптско семейство, негов дядо е Бутрос Гали, министър-председател на Египет в началото на XX век. Следва международно право в Сорбоната. Между 1949 г. и 1977 г. преподава в Каирския университет.

През 1977 г. заема пост във външното министерство на Египет. Същата година участва в знаковото посещение на египетския президент Ануар Садат в Израел. Застъпва политиката на помирение между Израел и Египет, спечелва си славата на ловък дипломат. Участва в решаването на редица конфликтни ситуации в Африка и Близкия изток. От януари 1992 г. до декември 1996 г. Бутрос Гали е генерален секретар на ООН. По време на председателството си се сблъсква със сериозни финансови затруднения на международната организация.

Критикуван е заради провала на ООН да предотврати геноцида в Руанда през 1994 г. Застъпник на програмата "Петрол срещу храни" за снабдяване на Ирак след Войната в Персийския залив от 1990 г. Бутрос Гали е първият генерален секретар на ООН, който не е избран за втори мандат начело на ООН. За последното спомага и критичното отношение на САЩ към него. От 1997 г. до 2002 г. е начело на Международната организация на франкофонските.

Източник: БГНЕС