Плевнелиев за Трифон Иванов: Безкомпромисен футболист и голям човек
Плевнелиев за Трифон Иванов: Безкомпромисен футболист и голям човек / БГНЕС, архив

"Преди да бъде голям футболист, Трифон беше голям мъж. С огромно сърце и винаги готов да помогне. Всички ние скърбим за загубата на един истински приятел". С тези думи Българския футболен съюз почете легендарният футболист Трифон Иванов, след тъжната новина за смъртта му.

Почина Трифон Иванов

Тази сутрин 50-годишният футболист почина след масивен инфаркт. В последните години Трифон Иванов заемаше поста председател на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново, където спечели сърцата на хората в родния си град и региона с всеотдайната си работа за развитието на футбола.

Скръбта си изразиха и първите в държавата. Президентът Росен Плевнелиев изрази своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на великия български футболист Трифон Иванов.

"Отиде си един от най-добрите и сърцати защитници в историята на родния футбол. Трифон Иванов ни радваше и ни караше да се чувстваме горди, че сме българи. Завинаги ще остане жив споменът за неговата бляскава кариера, изпъстрена с многобройни постижения, сред които и брилянтният му гол, благодарение на който България се класира на Световното първенство през 1998 г. Освен безкомпромисен футболист, всички ние губим в негово лице един голям човек“, посочва в съболезнователния адрес държавният глава.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев също изказа съболезнования по повод кончината на големия български футболист.

"Неговият живот бе отдаден изцяло на футбола. Направи блестяща кариера и неизменно се превръщаше в любимец на феновете на отборите, за които играеше. Трифон беше еталон за игра в защита - борбен, мъжествен и всеотдаен. Издигаше и бранеше смело авторитета на родния футбол, не само като играч, но и като деятел и ръководител на зоналния съвет на БФС във Велико Търново", се казва в съобщението, подписано от министър Кралев.

Как футболният свят почете Трифон Иванов

И клубът, в който Трифон Иванов изгради голяма част от футболното си име - ЦСКА, изрази съболезнованията си към семейството и близките на легендата.

"Трифон Иванов ще остане в историята като един от най-добрите защитници! Трифон е футболист №1 на България за 1996 г. и трикратен шампион на България с екипа на ЦСКА. Има 77 мача с 6 гола за А националния отбор на България, с който е бронзов медалист от  световното първенство в САЩ през 1994 г.", припомнят от клуба.

Съболезнования на близките изказаха също от Левски и Лудогорец.