Почина Трифон Иванов
Почина Трифон Иванов / БГНЕС, архив
Почина Трифон Иванов
84317
Почина Трифон Иванов
  • Почина Трифон Иванов

Легендарният български футболист Трифон Иванов почина на 50-годишна възраст. Причината за преждевременната му смърт е масивен инфаркт. Тъжната вест потвърди и кметът на Самоводене Николай Милаковски.

Трифон Иванов на 50: На футболистите днес липсва мотивацията да играят за България

През август миналата година Иванов бе приет по спешност в търновската болницата със силни болки в сърдечната област. Направена му бе коронарография. Сложен му бе стент, защото се оказа, че има запушване на дясната коронарна артерия. Тогава 50-годишният Трифон Иванов бе стабилизиран и изписан от кардиологията.

Трифон Иванов ще остане в историята на българския футбол като един от най-добрите защитници - Футболист №1 на България за 1996 г., трикратен шампион на България с екипа на ЦСКА, а през 1996 г. става шампион на Австрия с "Рапид" (Виена), напомня Gong.bg.

Има 77 мача с 6 гола за "А" националния отбор на България, с който е бронзов медалист от Световното първенство в САЩ през 1994 г.

Паметен ще остане неговият гол във вратата на Русия на Националния стадион "Васил Левски" на 10 септември 1997 г., с който България се класира за Мондиал'98.

Почина Трифон Иванов
netinfo

Как футболният свят почете Трифон Иванов

В последните години Трифон заемаше поста председател на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново, където спечели сърцата на хората в родния си град и региона с всеотдайната си работа за развитието на футбола.

"Преди да бъде голям футболист, Трифон беше голям мъж. С огромно сърце и винаги готов да помогне. Всички ние скърбим за загубата на един истински приятел", заявиха от Българския футболен съюз, след съобщението за тъжната новина.

Плевнелиев за Трифон Иванов: Безкомпромисен футболист и голям човек

Скръбта си изразиха и първите в държавата. Президентът Росен Плевнелиев изрази своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на великия български футболист. „ Освен безкомпромисен футболист, всички ние губим в негово лице един голям човек“, посочва в съболезнователния адрес държавният глава.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев също изказа съболезнования по повод кончината на големия български футболист.

"Направи блестяща кариера и неизменно се превръщаше в любимец на феновете на отборите, за които играеше. Трифон беше еталон за игра в защита - борбен, мъжествен и всеотдаен", се казва в съобщението, подписано от министър Кралев.

И клубът, в който Трифон Иванов изгради голяма част от футболното си име - ЦСКА, изрази съболезнованията си към семейството и близките на легендата. Съболезнования на близките изказаха също от Левски и Лудогорец.