Павета полетяха срещу полицията в Атина (ВИДЕО)
84300
Павета полетяха срещу полицията в Атина (ВИДЕО)
Павета полетяха срещу полицията в Атина (ВИДЕО)
Павета полетяха срещу полицията в Атина (ВИДЕО)
  • Павета полетяха срещу полицията в Атина (ВИДЕО)
  • Павета полетяха срещу полицията в Атина (ВИДЕО)
  • Павета полетяха срещу полицията в Атина (ВИДЕО)

Сблъсъци между протестиращи и полиция избухнаха в Атина. Павета полетяха срещу полицията, а органите на реда отговориха със сълзотворен газ.

Около 800 фермери, дошли от остров Крит, се събраха пред Земеделското министерство на Гърция и започнаха да замерят органите на реда с откъртени от улицата павета и с домати. Полицията отговори със сълзотворен газ. Ядосаните фермери, въоръжени с дървени геги, нападнаха полицаите, които бяха блокирали входа на министерството. Те запалиха и контейнер, пълен с отпадъци.

Въпреки че гръцкото правителство бе категорично, че няма да допусне нито един трактор в центъра на Атина, това не се случи. Основният протест започна в 18:00 ч. на площад "Синтагма".

17 селскостопански машини успяха да пробият блокадата и са пред парламента. Те бяха посрещнати с аплодисменти от десетките хиляди хора, които са се събрали там. Протестиращите бяха категорични, че ще останат дотогава, докато властта не обещае, че реформата няма да се случи, съобщава Нова телевизия.

Пореден ден на блокада по границата ни с Гърция

Фермерите са направили палатков лагер на площада и се заканват да останат "колкото е необходимо".

Най-малко четирима души са задържани, а десетима полицаи са ранени по време на сблъсъците в Гърция. Говорител на полицията заяви, че двама от полицаите са в болница.

Сблъсъци между земеделците и полицията имаше и на магистралата към гръцката столица.

В Източна Гърция фермерите успяха да заобиколят полицията и да блокират главния път към летището на Атина.

Още в края на януари фермерите в Гърция се заканиха, че ще блокират за неопределено време националните пътни артерии в страната, в това число и границата с България, ако правителството не оттегли законопректа си за пенсионната реформа.

Стотици земеделски машини бяха разположени по националната пътна мрежа в Гърция. Земеделските производители заявиха, че са разочаровани от плановете на правителството.

То изготви мерки по искане на кредиторите на страната, които предвиждат удвояване на подоходния данък до 26 на сто за фермерите, облагане на финансирането от европейските фондове и премахване на привилегии като отстъпката от 40 на сто върху електричеството или субсидиите за дизелово гориво.

От земеделските производители се изисква още да внасят три пъти по-високи суми в пенсионния фонд.

Очаква се ескалация на протеста, който вероятно ще продължи и в следващите дни.