Пореден ден на блокада по границата ни с Гърция
Пореден ден на блокада по границата ни с Гърция / БГНЕС

За пореден ден гръцки фермери блокираха българо-гръцката граница.

В 08:00 ч. в петък на ГКПП „Кулата-Промахон" не се пропускаха товарни автомобили, заради стачни действия преди гръцките пунктове. На граничния пункт се пропускаха само леки коли и автобуси.

Вследствие на протестите към 11:00 ч. на ГКПП „Кулата" се образува колона от ТИР-ове дълга над 2 километра. На пункта подредени в една редица изчакваха общо 115 камиона, но не се наблюдаваше напрежение сред шофьорите. Около 12:00 ч. през граничния пункт започна пропускането на тежкотоварни автомобили в двете посоки. При отварянето на пункта работеха и четирите кантара, а документите на шофьорите се обработваха бързо. Малко след 17:00 ч. ГКПП „Кулата-Промахон" отново бе затворен за преминаването на тежкотоварните моторни превозни средства.

Същевременно на ГКПП „Илинден-Ексохи" от 08:00 ч. не се пропукаха тежкотоварни автомобили, но леките коли и автобусите преминаваха без проблеми.

Говорителят на ГД „Гранична полиция" Лора Любенова уточни, че през ГКПП „Илинден-Ексохи", в интервала между 15:00 до 17:00 ч. ще могат да преминават леки коли, автобуси и микробуси. В 17:00 ч. пунктът отново бе затворен за всички превозни средства, като се очаква забраната да бъде премахната около 22:00 ч.

Лора Любенова каза още, че от 10:30 ч. през „Капитан Петко войвода-Орменион" не се пропускат никакви моторни превозни средства. По неофициална информация, получена от гръцки служители, блокадата на граничния пункт ще бъде преустановена в 20:00 ч.

Граничните пунктове „Златоград" „Маказа" и „Ивайловград" работеха нормално.