ДПС вика Даниел Митов в НС по темата за Доган, Пеевски и Турция
ДПС вика Даниел Митов в НС по темата за Доган, Пеевски и Турция / БГНЕС, архив
ДПС вика Даниел Митов в НС по темата за Доган, Пеевски и Турция
84283
ДПС вика Даниел Митов в НС по темата за Доган, Пеевски и Турция
ДПС вика Даниел Митов в НС по темата за Доган, Пеевски и Турция
  • ДПС вика Даниел Митов в НС по темата за Доган, Пеевски и Турция
  • ДПС вика Даниел Митов в НС по темата за Доган, Пеевски и Турция

ДПС настоява външният министър Даниел Митов да дойде в Народното събрание и да даде разяснение дали има забрана за почетния председател на ДПС Ахмед Доган и за депутата Делян Пеевски за влизане на територията на Турция.

Делян Пеевски и Ахмед Доган са със забрана да влизат в Турция

Парламентарната група на ДПС поиска изслушване на министъра на външните работи Даниел Митов заради забраната за влизане в Турция на почетния председател на движението Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски. За това призова от парламентарната трибуна съпредседателят на ДПС Мистафа Карадайъ.

Вчера турски вестник съобщи, че на двамата е забранено да влизат в Турция. Според турски медиите забраната е наложена заради „проруската“ позиция, която Ахмед Доган е заел във връзка с кризата, настъпила в отношенията между Турция и Русия след свалянето на руски самолет Су-24 от турските сили.

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС призова и турските власти да обяснят имат ли забраната за влизане в Турция почетният председател на движението Ахмед Доган и депутатът от партията Делян Пеевски.

ДПС вика Даниел Митов в НС по темата за Доган Пеевски и Турция
netinfo

Вчера в турските медии се появи информация, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от Движението Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция.

Съобщението за забраната беше оповестена първо в близкия до президента Реджеп Тайип Ердоган всекидневник „Сабах“. След това получи потвърждение и в публикация в „Star“, където се твърди, че до това решение се е стигнало заради „антитурските позиции на Доган след кризата със сваления руски самолет“.

Пред Дарик българският посланик в Турция Надежда Нейнски съобщи, че не е знаела за забраната: „В посолството не е пристигало информация. Аз също го разбрах от ваши колеги. Дипломатическата практика не изисква официална нота или официален начин на известяване. Има и други държави, които отказват достъп до територията си. Ще проверим на каква основа и какви са мотивите, но за това няма официална процедура“.

Още вчера по повод тиражираните твърдения Делян Пеевски изпрати писмо до медиите, в което се посочва, че ако е налице забрана за пътуване до Турция, това показва, че позицията на Ахмед Доган, която той категорично подкрепя, е била правилна и е постигнала целта си - защита на българските интереси.

ДПС вика Даниел Митов в НС по темата за Доган Пеевски и Турция
netinfo

През декември м.г. почетният председател на ДПС Ахмед Доган публично разкритикува тогавашния лидер на движението Лютви Местан заради прочетената от парламентарната трибуна декларация. Пред елита на партията тогава Доган казва още, че никога не е позволил „ДПС да бъде пета или шеста колона на друга държава“.

Малко след това Местан беше отстранен от лидерския пост и изключен от Движението. А само преди ден той обяви и намерението си да прави нова партия - ДОСТ.


Източник: БГНЕС