Българската армия може веднага да увеличи присъствието си на границата
Българската армия може веднага да увеличи присъствието си на границата / БГНЕС

Имаме необходимия ресурс, бихме могли незабавно да увеличим присъствието на хора и техника по границата многократно. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред български журналисти в централата на НАТО в Брюксел.

Обмисля се по-активно използване на армията в опазването на границата с Турция

Никога не сме отказвали подкрепа, дори към днешна дата присъстваме на границата, оказваме пълна логистична подкрепа на органите на Гранична полиция, ще продължим да го правим под една или друга форма. Самият факт, че НАТО се ангажира с тази част, достатъчно красноречиво показва, че би следвало да проявим необходимото разбиране и да помогнем на нашите колеги от Гранична полиция, ще го направим. Това посочи министърът по повод и на решението на алианса да започне незабавна операция в Егейско море за пресичането на потока от незаконни мигранти.

Ердоган заплаши да пусне милионите бежанци от Турция в ЕС

По повод изявленията на турския президент Реджеп Ердоган, че Турция може да отвори границите си за преминаването на сирийски бежанци в Европа, министър Ненчев посочи, че едва ли някой се съмнява, че това е възможно. В Турция присъстват 2.7 милиона бежанци, които живеят в много тежки условия. Това е възможно и трябва да бъдем готови за всеки сценарий. Не казвам, че ще го направят, поясни министърът.

Източник: БТА