Ердоган заплаши да пусне милионите бежанци от Турция в ЕС
Ердоган заплаши да пусне милионите бежанци от Турция в ЕС / БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да пусне милионите бежанци, които се намират в Турция, в страните от ЕС, предаде АФП.

По време на реч в Анкара Ердоган разкритикува политиката на западните страни по отношение на бежанската криза. „На челото ни не пише „идиоти". Ще бъдем търпеливи, но когато се наложи, ще направим каквото трябва. Не мислете, че самолетите и автобусите са там напразно", заяви Ердоган, цитиран от агенция „Фокус".

Ердоган заплашил, че ще наводни Гърция и България с имигранти

Той призна, че през ноември е заплашил европейските лидери с възможността Турция да пусне бежанците в ЕС.

„Гордея се с това, което казах. Трябва да защитаваме правата на Турция и на бежанците. Казахме на европейците: „съжаляваме, но ще отворим вратите и ще кажем довиждане на мигрантите", посочи той по време на днешната си реч.

Кошмарът на Европа с мигрантите ще стане реалност, защото е напълно възможно да отворим всичките си граници, предупреди и говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Юмер Челик, предаде БГНЕС. Челик аргументира това с реакциите на турския народ по повод нарастващия наплив на мигранти от Сирия.

Еврокомисарят по миграцията: България е на стратегически кръстопът, носите отговорност

„Бежанският поток е най-горещият проблем за нас през последните дни. Разбира се, чувствителността на Турция ще остане в историята на човечеството. Народът ни приема с удоволствие ситуацията, в която поделя хляба си с тези хора. Дотук държавата похарчи 10 млрд. долара, но усилията ни не са посрещнати с уважение", коментира говорителят на ПСР.

Според него нагласите на народа се променили рязко напоследък и е започнал да настоява за отварянето на всички граници, за да може всички страни да поемат товара на хората, които бягат от смъртта.

„Конфликтът в Сирия не е ангажимент само на Турция, напротив, той е на всички държави. Оттам тръгна разпространението на тероризма и стигна до европейските столици. Европа обаче ще плати цената на собствената си безотговорност", подчерта партийният говорител.