Ердоган заплашил, че ще наводни Гърция и България с имигранти
Ердоган заплашил, че ще наводни Гърция и България с имигранти / снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заплашил през ноември, че ще наводни Европа с имигранти, ако европейските лидери не му предложат по-добра сделка за справяне с близкоизточната бежанска криза, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на гръцкия новинарски сайт Euro2day.gr.

Анкара се страхува от нова вълна от 600 000 мигранти

В сайта, който е специализиран в разпространението на финансови новини, са публикувани протоколи от среща, състояла се миналия ноември, между Ердоган и председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочва Ройтерс. От текста става ясно, че срещата е била напрегната. Според гръцкия сайт публикуваното показва, че е имало дълбоко взаимно недоверие и раздразнение по време на разговора на Ердоган с Туск и Юнкер.

Фокусът на Г-20: атентатите в Париж, конфликтът в Сирия и бежанската криза

Протоколите от срещата на английски език не уточняват кога точно, нито къде точно е била срещата. Но както изглежда тя е била на 16 ноември в Анталия, в Турция, където тримата лидери са се срещнали след срещата на върха на Г-20, отбелязва Ройтерс.

"Можем да отворим вратите към Гърция и България по всяко време и да можем да качим тези бежанци на автобуси", е казал Ердоган, цитиран от ТАСС.

"Ако не ни дадете 3 милиарда евро за две години, тогава няма смисъл да продължаваме разговора. Гърция получи 400 милиона евро по време на кризата. Ние трябваше да удържим част от тези средства и да ги използваме за създаването на зона за безопасност в Сирия, така че да решим проблема с бежанците", е казал Ердоган на европейските лидери, предаде ТАСС.

"На ЕС ще се наложи да се справя с повече от едно момченце, удавило се край бреговете на Турция. Ще трябва да се справи с 10 000, с 15 000 души. А как ще успеете да се справите с тях?", е попитал Ердоган двамата лидери, предаде ТАСС. Ройтерс допълва, че задавайки този въпрос Ердоган е попитал Туск и Юнкер дали ЕС ще "убие бежанците", за да се справи с кризата.

Ройтерс посочва, че според изнесеното в гръцкия сайт Ердоган често пъти е прекъсвал Юнкер и Туск, а разговорът е бил доста разпален. Президентът е обвинил ЕС, че е разочаровал Турция, а Юнкер лично, че не е проявил уважение към него.

Според гръцкото издание Ердоган е казал, на Юнкер, бивш премиер на малката страна членка на ЕС Люксембург, че трябва да засвидетелства повече уважение към 80-милионната Турция, предаде Ройтерс.

"Люксембург е само като един малък град в Турция", казал Ердоган", цитиран от Ройтерс.

Източник: БТА