Обама съжалява за отровния политически климат в САЩ
Обама съжалява за отровния политически климат в САЩ / Guliver/Getty Images

Девет години след като обяви, че се включва в надпреварата за Белия дом, президентът на САЩ Барак Обама се върна в Спрингфийлд, Илинойс, откъдето призова за реакция срещу "отровния политически климат" в страната, който според него отблъсква американците от обществения живот, предаде Франс прес.

"Откакто дойдох на власт, тонът на политическия дебат не се е подобрил, дори се влоши", заяви той пред депутати от законодателното събрание на северния щат.

Обама: Постигнахме исторически напредък

Президентът на САЩ се върна една към основните теми от кампанията си от 2008 г., която тази година беше подета от различни кандидати, борещи се да го наследят: промяната на начина, по който функционира политическият процес във Вашингтон. В това отношение провалът е очевиден, отбелязва АФП.

"Има зееща пропаст между мащаба на предизвикателствата, пред които сме изправени, и дребнавостта на нашата политика", заяви със съжаление Обама. Той отбеляза, че злобата и недоверието се проявяват най-често в отношенията между представители на двете водещи партии - републиканците и демократите.

"Ако слушах консервативните коментатори, и аз нямаше да гласувам за себе си", отбеляза иронично Обама, говорейки за разделителните линии в медиите, които според него не помагат на дебата.

Най-популярните световни лидери (СНИМКИ)

Станалата легендарна парализа на Конгреса често се превръща в карикатура, например при преговорите за финансиране на федералната администрация в края на годината. Тази седмица доминираните от републиканците Сенат и Камара на представителите заявиха, че дори няма да разгледат в комисии бюджетните предложения на президента за следващата година. Според тях това би било загуба на време.

Говорейки за възможните бъдещи посоки, Обама подчерта, че е необходимо да се намали зловредното влияние на парите в американската политика. Трябва да се разработят правила, които да гарантират, че финансирането на изборите няма да се контролира от "една шепа семейства или от скрити интереси".

Обама е най-влиятелният човек в света

Президентът на САЩ изрази отново несъгласието си с решението на Върховния съд от 21 януари 2010 г., с което се обявява за противоконституционно да се ограничават разходите за политически цели на компаниите, асоциациите и синдикатите. Петимата консервативни членове на ВС сметнаха, че това се равнява на ограничение на правото им на свобода на словото. Четиримата им прогресивни колеги гласуваха против.

Организацията "Руутстрайкърс", която се бори за по-добро регулиране на политическото финансиране, обаче изрази съжаление, че Обама не е взел никакви конкретни мерки по този въпрос след встъпването си в длъжност през 2009 година.

Източник: БТА