Обама: Постигнахме исторически напредък
Обама: Постигнахме исторически напредък / БГНЕС

Американският президент Барак Обама приветства историческия напредък, осъществен благодарение на дипломацията ден след влизането в сила на споразумението по иранската ядрена програма и вдигането на санкциите, наложени над Иран заради тази програма и ден след като САЩ и Иран си размениха затворници, предаде Франс прес.

Споразумението за ядрената програма влезе в сила, американски семейства се събраха (американците, освободени от ирански затвор и техните семейства). Ние постигнахме исторически напредък, каза Обама.

Той обаче добави, че ядрената сделка няма да заличи дълбоките различия, които съществуват между САЩ и Иран, добавят Франс прес и ТАСС.

Рохани: Ядреното споразумение отвори нова страница в отношенията на Иран със света

Обама нарече днешния ден добър, защото още веднъж се вижда какво може да се постигне чрез силна американска дипломация, предаде Ройтерс. Обама визира и ядрената сделка с Иран, и освобождаването на американските затворници от ирански затвори.

Тези неща ни напомнят какво можем да постигнем, когато ръководим нещата със сила и с мъдрост, каза той.

По повод на иранската ядрена сделка Обама каза, че чрез нея е пресечен пътя на иранците да държат в ръцете си ядрена бомба, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Обама призова иранците да установят нови връзки със света, предаде Франс прес.

Иран получава 1,7 млрд. долара след уреждане на спор със САЩ

Сега вие имате рядък шанс да помогнете за това светът да стане по-безопасен за бъдещите поколения, каза Обама, цитиран от ДПА, обръщайки се към младите иранци.

Вие имате шанса да следвате нов път. Трябва да се възползвате от това, добави той. Ние можем да направим този свят по-безопасен за нашите деца и за нашите внуци от идните поколения, добави той.

Обама обаче каза, че САЩ ще продължат да налагат санкции срещу иранската програма за балистични ракети, предадоха световните агенции.

Относно освобождаването на американските затворници от ирански затвори Обама благодари на Швейцария за ролята й в преговорите, предаде Франс прес.

Той приветства решението на Иран да освободи тези хора, допълва Франс прес.

Освободени от затвора в Иран американци напуснаха страната

Обама съобщи, че лично е говорил с президента на Иран Хасан Рохани за освобождаването, предаде Ройтерс. Пред него той е настоял за освобождаването на тези хора. Обама определи задържането на американците в ирански затвори като несправедливо, допълва агенцията.

Президентът призна, че това че САЩ не са разговаряли с Иран десетилетия наред не е било от полза за американските интереси, не е допринесло за техния напредък, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Кери: Иранската сделка проправя пътя за уреждане на кризите в Близкия Изток

Десетилетия на разногласия доведоха до това, че ние не контактувахме с Иран и това не се отрази позитивно на американските интереси, каза Обама, цитиран от ТАСС.

Обама обаче разкритикува Иран за дестабилизиращите му действия, предаде Франс прес. Той посочи като пример нарушаването на човешките права, иранската програма за балистични ракети и иранските заплахи срещу Израел, допълват Франс прес и Ройтерс.

Източник: БТА