Синдиците на КТБ публикуваха и списъка с имената на хората, близки до властта, които са работили и печелили от банката. Документът показва кой колко е взимал от консултантските и трудовите договори, сключени с КТБ, допълва Нова телевизия.

Сред по-интересните имена е това на Елка Костова - съпруга на подуправителя на БНБ - Димитър Костов. Той има дейно участие в обявяването на фалита на банката. Сега става ясно, че като главен експерт и консултант в КТБ жена му е взела над 260 хиляди лева. Съпругът й обаче не декларирал конфликт на интереси.

Вижте политиците, партиите и магистратите, клиенти на КТБ

В списъка попадат още съпруги и съпрузи на хора от властта, които били на заплата в КТБ. Съпругът на бившия заместник-социален министър Зорница Русинова - Христо Русинов, е получил близо 212 хил. лв за консултантски услуги. Съпругът на съдия Весела Николова пък е натрупал от заплати 188 хил. лв.

Списъците с парите в КТБ бяха и основната тема в парламента в сряда. Оказва се, депозити в нея са имали няколко партии, а най-големите влогове - за над 1 милион - са на БСП - Варна, Земеделския народен съюз и НДСВ.

Политиците вече смятат, че КТБ е функционирала като финансова пирамида. Нищо, че много от тях са ползвали услугите й. Осветляването на списъците, според депутати, съборило много митове.

Цонев: От ДПС ще отидем и по-нататък за КТБ - искаме да се осветли и докладът

Сега ДПС смятат, че е доказано, че банката не е на ДПС, а властта смята за доказано, че банката не е на властта. Поне не изпълнителната. „Банката е на съдебната власт", вярва Десислава Атанасова от ГЕРБ. „Ще отидем още нататък в публичността. Правим проучване как може да бъде осветлен докладът на специализирана комисия, която прави разследване, за да се види и там какво е положението" , обясни Йордан Цонев от ДПС.

Депутатите признават, че те или техни колеги имат сметки там, но по-тревожно според тях било, че някои други имали милиони. Сега това било важно - откъде са парите на най-богатите. Милиони обаче имат и някои от политическите партии. Което пък изненада техните лидери. Така например БСП-Варна са разполагали с един неизвестен за шефовете милион. „Не знам откъде са тези пари, ще разследваме", заяви председателят на БСП Михаил Миков.

На други пък им приписали суми, които самите те не са виждали. Синдиците в КТБ сгрешили и завишили 6 пъти повече парите в депозита на "Глас народен".
„Интересно е да замръкнеш разбирайки, че си много по-богат, отколкото си си представял. Истината е, че през май „Глас народен" отвори сметка, по която е преведена субсидията на партията в размер на 120 000 лева. Месец по-късно банката фалира и в края на годината си взехме тези пари - те са защитени от закона", заяви Венци Мицов от партията.

От вътрешни разследвания няма да има нужда нито в БСП, нито в „Глас народен". Синдиците на КТБ се извиниха и обясниха, че са допуснали техническа грешка и сумите не са верни. Не е вярна и тази на наскоро напусналите управлението ДСБ. Поправката обаче е в обратната посока. Вместо сега фигуриращите близо 280 000 лева, според синдиците, хората на Радан Кънев са имали над милион в КТБ.

Източник: Novanews.bg