Шефът на американското разузнаване посочи най-големите заплахи за САЩ
Шефът на американското разузнаване посочи най-големите заплахи за САЩ / Guliver/Getty Images

Групировката "Ислямска държава" (ИД) се превърна в най-голямата терористична заплаха в света, заяви директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. Той се аргументира, че ИД увеличава своя капацитет да извършва атаки на цялата планета.

Най-голямата екстремистка заплаха за самите Съединени щати идва отвътре - от радикализирани мюсюлмани с американско гражданство или местожителство, подчерта Клапър пред комисията по въоръжените сили към Сената, представяйки годишната оценка на националното разузнаване за заплахите за страната. Той даде пример, че успехът на екстремистите, извършили атаките в Чатануга и Сан Бернардино, може да мотивира други хора да опитат да извършат подобни нападения, при това без каквито и да било видими признаци. което намалява възможността за предотвратяване на такива атентати.

Мистерията около Сан Бернардино се заплита, заговори се за терористичен акт

Иначе ислямисти ще продължат да организират заговори срещу американските интереси в чужбина, допълни координаторът на американските разузнавателни агенции.

Той отчете, че Иран остава основният държавен спонсор на тероризма, а свързани с терористичната мрежа Ал Кайда групировки продължават да са заплаха.

Разузнаването на САЩ не изключва вероятността от ескалация на напрежението между Русия и Турция, посочи Клапър, цитиран от ТАСС.

Отношенията между двете страни се влошиха рязко след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница. Шефът на американското разузнаване посочи, че Съединените щати продължават да виждат киберзаплахи от Китай, Русия и Северна Корея, предаде още АП.

КНДР отново е в състояние да произвежда плутоний в ядрения си комплекс в Йонбьон и ще може да разполага с този радиоактивен елемент до няколко седмици или месеци, прогнозира директорът на американското национално разузнаване.

Той поясни, че Северна Корея е разширила завода за обогатяване на уран и е рестартирала атомния реактор с плутоний в Йонбьон. През 2013 г. изолираната комунистическа държава обяви, че ще въведе отново в експлоатация ядрените си обекти в комплекса.

Източник: БТА