Изстреляният от Северна Корея сателит може би не функционира правилно
Изстреляният от Северна Корея сателит може би не функционира правилно / БГНЕС

Сателитът, изстрелян в космоса от Северна Корея през уикенда, е на орбита около Земята, но не е ясно дали функционира правилно, предаде ДПА.

Изстрелването на ракетата със спътника предизвика международни критики и беше осъдено като опит за прикриване на изпитание на балистична ракета.

Трите степени на ракета, носеща спътника, са се отделили успешно преди сателитът да бъде изпратен в орбита в неделя, твърди представител на южнокорейското министерство на отбраната. Според американски представители на министерство на отбраната обаче както изглежда сателитът образно казано "се премята" на орбитата си и поради тази причина не работи добре.

Пхенян определи изстрелването като пълен успех и каза, че спътникът е застанал на орбита 10 минути след изстрелването, припомня ДПА.

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег, носеща спътник (СНИМКА)

Северна Корея продължава да разработва ядрени и балистични програми въпреки международните санкции, чиято ефикасност е съмнителна, се казва в доклад на експерти от ООН, цитиран от Франс прес.

В поверителния доклад от 330 страници експертите препоръчват в черния списък да бъдат добавени още четири души и три фирми, да се засили контролът над прилагането на санкциите и да се прибавят разузнавателните безпилотни самолети и техните компоненти към списъка на стоките, забранени за доставка на Северна Корея.

Северна Корея успява да заобиколи санкциите и продължава да използва международната финансова система, въздушните и морските пътища, за да си доставя забранени стоки, се посочва в доклада. Севернокорейските предприятия прикриват незаконните си дейности, като инфилтрират агенти в чужди компании.

КНДР се готви за пети ядрен опит, твърди разузнаването на Южна Корея

Северна Корея използва и международните институции, в които участва, за да се опитва да легитимира космическата си програма и да получи достъп до научни постижения и ноу-хау, пишат авторите на доклада. "Всички тези дейности са улеснени от недостатъчната строгост при прилагането на резолюциите на ООН", предупреждават те и осъждат "посредственото качество и липсата на детайли" в докладите за нарушенията на санкциите.

"По-важно от всякога е всички страни членки да затегнат прилагането на санкциите на ООН", се казва в доклада. Експертите подчертават, че комунистическият режим съсредоточава все повече усилия в ракетната си програма, добавя АФП.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд ще обсъди тази седмица с колегите си от Южна Корея и Япония последното изстрелване на сателит от Северна Корея, предаде Ройтерс. Трите страни са насрочили тази среща след като Северна Корея извърши четвъртия си ядрен опит на 6 януари.

Източник: БТА