Папата ядосал Меркел, сравнил Европа с бездетна жена
Папата ядосал Меркел, сравнил Европа с бездетна жена / Guliver/Getty Images

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск призна в интервю за в. "Кориере дела сера", че е успял да ядоса германската канцлерка Ангела Меркел.

До напрежение между двамата се стигнало, след като папата сравни в реч пред евродепутати миналата година Европа със старица, която не е вече жизнена и плодовита. След това Меркел позвънила на папата и го попитала защо е сравнил Европа със стерилна жена.

Папа Франциск: Стените никога не са били решение, но мостовете са

Тя ме попита дали наистина мисля, че Европа не може да ражда повече деца. Аз й отвърнах, че напротив Европа може да ражда още много деца, защото има солидни и дълбоки корени, защото има уникална история, защото е имала и може да има и в бъдеще фундаментална роля и защото в най-мрачните моменти, Европа е показала, че има ресурси да ги преодолее, сподели папата в интервюто.

Папа Франциск: Русия може много да допринесе за световния мир

В своето интервю папа Франциск също така заяви, че според него Русия може да допринесе много за световния мир. Подобно на Китай, "Русия може да даде много", добавя той, използвайки израза си за "световна война късче по късче". Всъщност тази война не е на части, а си е наистина война, заявява папата.

В петък папа Франциск и руският патриарх Кирил ще проведат първата среща между ръководителите на Римокатолическата и Руската православна църква от 11 в. насам.

Източник: БТА, БГНЕС