Папа Франциск: Стените никога не са били решение, но мостовете са
Папа Франциск: Стените никога не са били решение, но мостовете са / Guliver/Getty Images

Папа Франциск осъди твърдо издигането на стени и на бариери в Европа пред масирания приток на мигранти, като заяви, че те никога не са били решение на проблем, предаде Франс прес.

На пресконференция в самолета, с който се прибра от Филаделфия във Ватикана, той заяви, че миграционната криза в Европа е най-голямата от Втората световна война и е последица от дълъг процес, предизвикан от войни и от глада.

Когато си мисля за Африка, я възприемам като един експлоатиран континент. Робите се взимаха оттам. После оттам се взимаха и природните ресурси. А сега зад племенните или другите войни стоят икономически интереси, каза Франциск.

Знаете какво се случва със стените? Всички рухват. Днес, утре, след 100 години, подчерта папата.

В началото на септември той призова всяка католическа епархия в Европа да приеме по едно бежанско семейство.

Европа е в затруднено положение, това е вярно. Трябва да проявим интелигентност пред тази миграционна вълна, каза папата и призна, че не е лесно да се намерят решения.

Стените обаче никога не са били решения. За сметка на това мостовете са решение, каза Франциск.

Папата призна, че Католическата църква е прикривала свещеници педофили, предаде ДПА.

Онези, които са прикривали тези неща, също са виновни. Дори някои епископи са прикривали тези престъпления и това е лошо нещо, каза Франциск.

Вчера той се срещна във Филаделфия с пет жертви на сексуални посегателства, извършени от свещеници, преподаватели и членове на собствените им семейства. След това, на среща с епископи, папата засегна темата за сексуалните посегателства в Църквата и обеща, че онези, които са отговорни за сексуално насилие над деца, ще бъдат наказани, припомня ДПА. Папата каза в самолета днес, че издевателствата над деца са почти равносилни на светотатство.

Франциск заяви още пред придружаващите го в самолета журналисти, че не иска да бъде наричан "звезда", предаде Франс прес.

Да, в медиите ме сравняват със звезда, но има и друга истина - колко звезди сме виждали да угасват, заяви Франциск.

Звездите са хубави за гледане. На мен ми харесва да ги гледам, когато небето е ясно, но папата трябва да е служител на божиите служители, а това е нещо малко по-различно от това да бъдеш звезда. Това е хубаво призвание, което никога не свършва, каза Франциск.

Източник: БТА