Какво ще се промени, след като Националната здравна карта влезе в сила
Какво ще се промени, след като Националната здравна карта влезе в сила / netinfo
Нужни са още джипита и педиатри у нас
83969
Нужни са още джипита и педиатри у нас
Нужни са още джипита и педиатри у нас
Нужни са още джипита и педиатри у нас
  • Нужни са още джипита и педиатри у нас
  • Нужни са още джипита и педиатри у нас
  • Нужни са още джипита и педиатри у нас

От 38 334 активни болнични легла в страната, над 3000 се оказват излишни. Това показва първоначалният вариант на националната здравна карта, която бе изготвена по идея на здравния министър Петър Москов.

След като картата влезе в сила, част от излишните легла ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение. При представянето на картата днес стана ясно още, че общопрактикуващи лекари и педиатри няма да се съкращават, а поликлиники няма да се закриват.

Д-р Персенски: За първи път ще има 3 клинични пътеки за продължиително лечение

На фона на излишните болнични легла в страната, които установява здравната карта, се оказва, че педиатрите и общопрактикуващите лекари са под необходимата за оказване на адекватна здравна помощ бройка. Независимо, че най-големият недостиг се концентрира в малките населени места, в някои случаи и столицата не прави изключение, става ясно от думите на Петър Москов.

"В София има 22 ортопедии, в София има над 100 специалисти по кожни болести - повече, отколкото изисква средният европейски стандарт за осигуреност. Но в София има 113 педиатри по-малко, отколкото изисква средноевропейската осигуреност. За цялата държава осигуреността с педиатри е под средноевропейската осигуреност с 405. Още 405 педиатри са нужни още на страната. Това е отделен пример за дисбалансите в системата, насочени по-скоро към финансови потоци, а не към потребности", каза Москов.

Най-късно през 2017 г. фармацевтите ще работят с електронни рецепта

Общопрактикуващите лекари пък са с 437 души под необходимото, показва проектът за Националната здравна карта, който предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане. Според картата страната ни има остър дефицит на лекари в доболничната помощ, заради което не се предвижда нито тяхното намаляване, нито намаляване на броя на заведенията за доболнична помощ. Не така обаче стоят нещата в болниците.

"Равносметката е 38 300 болнични легла. Проектът за национална здравна карта предвижда 35 316 активни болнични легла. Тоест с малко над 3000 активни болнични легла намаление на тези, които гарантират достатъчността. Тези легла са определени спрямо количеството пациенти, които са се обърнали и са имали нужда от лечение в болница при определена специалност", допълни министърът.

Така се оказва, че ако хирургичните болнични легла са с 1896 повече от необходимото, спрямо здравната карта, то педиатричните болнични легла са със 152 по-малко от нужното. По думите на Москов голяма част от излишните 3018 легла в цялата страна ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение, от каквито България имала належаща нужда. За финансиране на този тип лечение пък се планирало от първи април да се работи по три нови клинични пътеки. Става въпрос за възстановяване след инсулти, инфарктни, както и след коремни и ортопедични операции.

Петър Москов застана зад идеята на Българския лекарски съюз да се увеличат средствата в доболничната помощ за прегледи, специализирани изследвания и направления. За целта той обеща с 40 млн. лв. повече тази година. Според него при допълнителното финансиране вече направленията за специалист би трябвало да стигнат.