Д-р Персенски: За първи път ще има 3 клинични пътеки за продължиително лечение
Д-р Персенски: За първи път ще има 3 клинични пътеки за продължиително лечение / DarikNews.bg

Няма да се закриват лечебни заведения в страната. В това бе категоричен при коментара си за националната здравната карта, която се обсъжда, зам.-министърът на здравеопазването Адам Персенски в Кърджали. В областния център той откри обновено отделение по хемодиализа в местната болница.

Националната здравна карта, която се обсъжда в ресорното министерството, няма за цел да закрива болници, а е съобразена с европейските стандарти, заяви Персенски.

Най-късно през 2017 г. фармацевтите ще работят с електронни рецепти

„Към момента България разполага с 38 000 болнични легла, което означава 7 на 100 000 души население при стандарт в Европа от 4 на 100 000 души. 3500 от тях ще бъдат преобразувани от легла за активно лечение в легла за продължително лечение", посочи Персенски.

Той допълни, че за първи път в страната ще има 3 клинични пътеки за продължиително лечение на пациенти.

Готови са критериите, по които Здравната каса ще сключва договори с болниците

Обновеното отделение по хемодиализа в кърджалийската болница бе открито със специална церемония. През него на този етап преминават 90 пациенти, а с обновяването на една смяна ще могат да се лекуват по 23-ма пациенти. То вече разполага с 6 нови хемодиализни апарати, 6 нови легла и система за обратна осмоза. Освен това е открита и нова зала в отделението с 4 хемодиализни апарата.

Други новини от Кърджали