Външната граница на ЕС може да се премести, предупреди Австрия
Външната граница на ЕС може да се премести, предупреди Австрия / БГНЕС

Външната граница на ЕС ще се премести към Централна Европа ако Гърция не подобри контрола на границата си с Турция, предупреди Австрия на неофициална среща на вътрешните и правосъдните министри на ЕС за миграцията и тероризма, предаде Франс прес.

След като в събота заплаши Атина с временно изключване от Шенгенското пространство за свободно движение, Австрия днес отново разкритикува Гърция за пропуските й в охраната на границата й с Турция, която е основна входна точка на мигрантите в ЕС.

Баварски министър: Гърция може да бъде изключена от Шенген

"Абсолютен мит е, че гръцко-турската граница не може да се охранява, гръцките ВМС имат достатъчен капацитет да обезопасят тази граница. Ако не успеем да обезопасим външната граница на ЕС - гръцко-турската граница, външната граница на ЕС ще се премести към Централна Европа", заяви австрийската вътрешна министърка Йохана Микъл-Лайтнер.

Тя потвърди намерението на Австрия да въведе таван в броя на приеманите бежанци. "Ресурсите ни също си имат граници", заяви тя.

ЕС си дава два месеца, за да спре потока от мигранти

Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано заяви, че страната му не подкрепя идеята границата на ЕС да се премести до северната граница на Гърция с Македония, предаде Ройтерс.

"Смятаме, че ЕС трябва да остане стабилна структура. Не може да има парченца от ЕС вътре и парченца отвън, защото това би било началото на разпадането", каза той.

Испанският вътрешен министър Хорхе Фернандо Диас също поиска по-добър контрол на външните граници на ЕС, който по думите му е "най-добрата гаранция за съхраняването на Шенген", но също се обяви против идеята за изолиране на Гърция, отбелязва АФП.

Австрийският външен министър: Гостоприемството не е решение

"Очевидно е, че трябва по-добре да охраняваме външните си граници", заяви европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос. На въпроса за изключването на Гърция от Шенген, той увери, че "нищо такова не е било предлагано".

Страните членки, които са на първа линия, трябва да работят повече и ние трябва да им помогнем по-добре да си вършат работата", добави Аврамопулос. При пристигането си на срещата в Морския музей на Амстердам министрите бяха посрещнати от протестиращи в две лодки, едната с манекени с червени спасителни жилетки като носените от идващи от Турция мигранти, а другата с табела с надпис: "Лидери на Европа, трябва да се тревожите не за избирателните урни, а за учебниците по история", отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА