Баварски министър: Гърция може да бъде изключена от Шенген
Баварски министър: Гърция може да бъде изключена от Шенген / БГНЕС
Гърция може да бъде изключена от Шенген, ако не охранява границите си
83715
Гърция може да бъде изключена от Шенген, ако не охранява границите си
Гърция може да бъде изключена от Шенген, ако не охранява границите си
  • Гърция може да бъде изключена от Шенген, ако не охранява границите си
  • Гърция може да бъде изключена от Шенген, ако не охранява границите си

Гърция може да бъде изключена от Шенген, ако продължи да охранява границите си неефективно. Това заяви министърът на вътрешните работи на Бавария Йоаким Херман, който е сред участниците в министерската конференция на страните от Дунавския регион, посветена на противодействието на международния тероризъм.

От понеделник в рамките на Европол започва да действа Център за обмен на данни в борбата срещу тероризма, стана ясно още на форума. Участниците в конференцията се обединиха около четири основни мерки за противодействие на тероризма: превенция, гранична сигурност, защита на критичната инфраструктура и засилване обмена на информация между компетентите органи.

ЕС си дава два месеца, за да спре потока от мигранти

Ефикасността на охраняването на гръцката граница не е достатъчна, както по отношение на търговията с оръжие, така и спрямо бежанската криза, заяви вътрешният министър на германската провинция Бавария.

„Ако Гърция продължи да не изпълнява своите задължения по ефикасно защитаване на границите, което за съжаление в момента е така, може да бъдем принудени да я изключим от Шенген. Тъй като тя е член на Шенген, а в последно време изискванията са много засилени по отношение на опазването на границите на страните от шенгенското пространство, то може да се наложи Гърция да излезе от Шенген", обясни Йоаким Херман.

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич заяви, че страната му е готова да предприеме всякакви мерки за предотвратяване на тероризма и призна, че срещат трудности:

„Става дума за една допълнителна ислямска радикализация, за насилствена терористична дейност и конкретни терористични актове, които са се случвали при нас".

Като сериозен проблем Драган Мектич посочи и това, че Западните Балкани са източник на бойци както за Ан Нусра, така и за „Ислямска държава". Именно затова Босна и Херцеговина е заинтересована от всякакви форми за европейско и регионално сътрудничество в борбата срещу тероризма, като са готови да споделят опит и разузнавателни данни.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че радикализираният ислямизъм вече е в Европа и трябва да се предприемат категорични и бързи мерки за ограничаване му. Тя допълни, че се очаква съвсем скоро тристранният център за обмен на информация с Гърция и Турция да започне да работи ефективно.