Студ скова страната, нови температурни рекорди
Студ скова страната, нови температурни рекорди / Thinkstock/Getty Images

Студ скова страната за пореден ден. Това доведе до нови температурни рекорди.

Най-ниската за тази зима температура от минус 28 градуса е измерена днес в 07:20 ч. в Севлиево. Това съобщи за БТА метеорологът Иванка Иванова. По думите й от седмица в града температурата не е била по-висока от минус 20 градуса, но вчера, когато е било минус 24 градуса, и днес е най-студено.

Севлиево е в котловина и там често се наблюдават температурни рекорди и през лятото, и през зимата, тъй като въздушните маси се задържат по-дълго, отколкото в равнината и в планините, обясни Иванова. Най-ниската температура за последните около 50 години е измерена преди 11 години - на 9 февруари 2005 г. е било минус 34 градуса. През зимите на 2007 и 2012 година температурата отново е паднала под минус 30 градуса, припомни Иванова.

Минус 19 градуса е най-ниската температура в Силистренско, измерена в град Главиница, показва справка от Метеорологичната обсерватория в Силистра.

Новата седмица започва със слънчево време и постепенно затопляне

Температури между минус 19 и минус 21 градуса в този град се измерват през последните четири дни. Температурата в Алфатар е минус 13, а в Силистра - минус 14 градуса. Най-ниската температура, измерена на датата 24 януари в Силистра, е през 1947 г.- минус 18 градуса.

Температура от минус 16,6 градуса е измерена тази сутрин в Русе, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. Предишният рекорд за 24 януари е бил през 2006 г., когато термометрите са отчели минус 16,5 градуса. От Спешна помощ в Русе съобщиха, че през нощта и до момента не са постъпвали сигнали за премръзнали хора.

Минус 23 градуса по Целзий са показали в 5.00 ч. термометрите в град Кнежа. Това съобщиха от филиала в Плевен на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. По същото време в Плевен са измерени минус 15 градуса. По-студено е било във Видин - минус 18 градуса и във Велико Търново - минус 16. В Ловеч температурата е паднала до минус 14 градуса. Във Враца и Монтана са измерени минус 10 градуса.

В 8.00 ч. тази сутрин отново най-студено е било в Кнежа - минус 22 градуса. За изминалите три часа по-ниски са станали във Велико Търново - минус 17 градуса, и в Монтана - минус 11. За този период от време без промени са се запазили температурите в Плевен, Видин, Ловеч и Враца.

Десетки с травми в София заради снега, лекарите съветват да сме внимателни

В понеделник следобед облачността ще се увеличи и привечер и през нощта срещу вторник на места ще превали слаб сняг. Температурите ще се повишат, максималните ще са между -5° и 0° в Северна България, а в Южна България- до 2-3 градуса.

Във вторник затоплянето ще продължи. Облачността ще се разкъса, над много райони и ще намалее. През следващите дни в планинските райони ще е предимно слънчево, там ще се затопли още.

Повече за времето и пътната обстановка в страната ще научите на Sinoptik.bg