Кремъл вижда английски хумор в разследването за Литвиненко
Кремъл вижда английски хумор в разследването за Литвиненко / БГНЕС

Кремъл отхвърли резултатите от британското разследване на смъртта на бившия шпионин Александър Литвиненко, като ги определи за възможна „шега" след като британският съдия посочи с пръст руския президент Владимир Путин.

„Може би това е някаква шега", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков. „По-вероятно е да се определи като добър английски хумор - фактът, че отворено публично разследване се базира на класифицирана информация на спецслужби и неназовани спецслужби", заяви Песков.

"Говорим за съдебни решения, основаващи се на вероятности, използвани са думите "вероятно", „може би". Такава терминология не е позволена в руската съдебна практика, не се допуска и в другите страни по света и разбира се, ние не можем да приемем това за присъда", добави Песков.

Путин вероятно е одобрил убийството на Литвиненко

По-рано британски съдия обяви, че руският президент Владимир Путин „най-вероятно е одобрил" отравянето на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко в Лондон.

„Операцията на Федералната служба за безопасност (ФСБ) за убийството на Литвиненко най-вероятно е била одобрена от (Николай) Патрушев и от президента (Владимир) Путин", каза съдия Робърт Оуен в своя доклад от 300 страници. Николай Патрушев е бивш директор на ФСБ.

Адвокат: Путин стои зад убийството на Литвиненко

Литвиненко умира през 2006 г. в Лондон на 43 години. Три седмици по-рано той е отровен със силно радиоактивното вещество полоний-210, като се предполага, че то му е било дадено с чаша чай в хотел „Милениум" в британската столица.

Литвиненко се е самоубил по невнимание, твърди заподозрян за убийството му

През юли 2014 г. Великобритания обяви, че започва публично разследване за смъртта на Литвиненко само дни след свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии над Украйна - трагедия, за която Западът обвини подкрепяните от Москва сепаратисти в източните части на Украйна.

Освен бивш агент на КГБ Литвиненко е и виден критик на Владимир Путин.

Източник: БГНЕС