Пътниците от влака Варна - София бедстват близо до Шумен
Пътниците от влака Варна - София бедстват близо до Шумен / снимка: БГНЕС

Повече от два часа пътниците от влака Варна - София бедстват близо до Шумен. Композицията е на гара Мадара от 9.00 ч. сутринта. Сред пътниците има и деца.

Олег Атанасов пътува във влака и заедно с десетки други хора е блокиран на гара Мадара от сутринта. От БДЖ обяснили, че има проблем с контактната мрежа. Въпреки че прогнозата за лошото време била предварително ясна, но превозвачът решил да пусне електрически, а не дизелов локомотив, посочва БНР.

В осем жп участъка е преустановено движението на влакове

"Обясняваха ни, че имало клони, които най-вероятно правят контакт с мрежата и за това няма ток. След това ни обясняваха, че така ще бъде, защото много от отдавна се знае, че ще вали сняг. Било ясно, че могат да се случат подобни неща. Някои диспечери от централното управление се оправдаха с отсъствието на ток, което се управлявало от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Поисках телефон на компанията, но казаха, че на граждани не можело да дават телефони", разказва Атанасов.

Той споделя още, че температурата във влака непрекъснато пада: "Температурата непрекъснато пада и е студено. Вагоните са общи, няма купета. Съставът е от 5 вагона. Сигурно има поне 100 човека вътре във влака, но и един човек да има, пак не е добре".

В 12.00 ч. бе възстановено движението на влаковете в участъка между Симитли и Благоевград, спряно за пет часа поради скъсана контактна мрежа.

В 11.55 ч. на гара Благоевград пристигна точно с пет часа закъснение бързият влак Кулата-София. "По разписание трябваше да пристигнем в 6.55 часа, 5 часа стояхме на гара Симитли, добре, че във влака беше топло", каза пред БГНЕС пътничка, слязла на гара Благоевград.