Дъждът отнесе автомобили в Рудозем, няма населено места в общината без щети
Дъждът отнесе автомобили в Рудозем, няма населено места в общината без щети / БГНЕС, архив

Проливните дъждове в последното денонощие причиниха сериозни щети и в община Рудозем.

"Нямаме населено място, което да не е засегнато от пороите. Река в града отнесе няколко укрепителни панели на градския колектор, отнесен е един микробус, а в съседното село Рибница, водите отнесоха лек автомобил. Активизирани са десетки свлачища, наводнени са пътища, буквално плуваме във вода", коментира кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

Десетки села в Смолянско са без ток, няма пострадали хора

Според него в общината няма проблеми с електричеството. "Има премигвания, но за сега е само това. Търсим в момента къде са автомобилите, но на този етап няма и следа от тях", добави Пехливанов. По думите му нивото на реката на този етап е започнало да спада, което е светлина в тунела.

В Неделино също са пред обявяване на бедствено положение

В Неделино също са на път да обявят бедствено положение, заради проблемите около проливните дъждове, които започнали да се изсипват на територията на общината в петък вечерта и продължават и днес.

"Имаме активизирани свлачища, с.Оградна е без ток, както и един от кварталите на Неделино. Паднали са подпорни стени в селата Средец и Кундево, има и наводнени къщи в града", съобщи кметът на общината Боян Кехайов. На този етап няма опасност за населението, както и нужда от евакуация на хора.

"Включили сме тежка техника за разчистване, като и отводняваме. Притесненията ни идват от снеговалежа, която на този етап е на моменти, но във високите части на общината вече имаме покривка. Държим постоянна връзка с Областна администрация Смолян, като правим преценка на ситуацията. Продължаваме да получаваме и десетки сигнали от граждани, за проблеми, обмисляме и варианта за обявяване на бедствено положение в Неделино", коментира още Кехайов.