Следете къде има въведени ограничения на движението
Следете къде има въведени ограничения на движението / БГНЕС, архив

Метеорологичната обстановката в страната се усложнява. Валежите се усилват, в повечето райони те ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието - от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава, предупреждават синоптиците.

Ще продължи да застудява. За областите Смолян, Кърджали и Хасково заради валежите от дъжд в региона е обявен червен предупредителен код. През нощта срещу неделя и през деня се очаква количествата дъжд да достигнат около и над 65 л/кв.м.

Към 8.00 ч. днес е преустановено пропускането на товарни автомобили през ГКПП Капитан Андреево в двете посоки, съобщават от ГД "Гранична полиция".

Поради интензивните валежи от дъжд нивото на водата в района на пункта е повишено. Това е причина за спиране работата на рентгените. Към момента леките автомобили, влизащи в страната, се пропускат през платното за излизащи. Камионите се отбиват от Харманли в посока към ГКПП Лесово.

Останалите гранични пунктове в страната работят в обичаен режим.

Ограничава се движението на всички товарни МПС над 10 т за цялата област Плевен, поради снегопочистване, съобщава АПИ.  Ограничено е движението на всички МПС по път I-6 в участъка Мъглиж - Гурково поради влошени метеорологични условия.

Обстановката в област Ловеч е усложнена от продължаващия обилен снеговалеж. Затворен за движение е пътят Шипково - Рибарица, както и Троянският проход.

Всички пътища са проходими, но по третокласната и четвъртокласната пътни мрежи движението е при тежки зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление в Ловеч.

В Русе и региона въвеждат плана за защита при екстремални зимни условия

Затворен за движение на автомобили над 12 т е първокласният път Е-79 на територията на област Враца, съобщиха от Областно пътно управление.

Движението на всички моторно-превозни средства е спряно по третокласните пътища от републиканската мрежа в областта, за да бъдат почистени, допълниха от пътното управление във Враца. Снежната покривка в цялата област е над 30 см и продължава да вали, в равнинната част на областта духа вятър и има снегонавявания, каза още дежурният служител в ОПУ-Враца.

Четвъртокласната пътна мрежа се почиства снощи от 20 специализирани машини. Близкото до Враца село Згорирад е с прекъснато електроснабдяване от вчера вечерта, съобщиха жители на селото.

Сложна пътна обстановка в област Стара Загора

Временно се ограничава движението на всички МПС по път I-5 Русе - Полски Тръмбеш, поради влошени климатични условия.

Затворена за движение е третокласната пътна мрежа в област Шумен, както и пътищата от Шумен за Русе и за Силистра - за технологично почистване, съобщиха от Областното пътно управление. През Ришкия проход автомобили над 12 т нямат право да се движат, а тези с тегло от 3,5 т до 12 т трябва да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Продължава да вали сняг, духа вятър и падат дървета по пътните платна, което затруднява работата на снегопочистващата техника, уточниха от Областното пътно управление.

ГКПП село Славеево - Кипринос при община Ивайловград е затворен заради лошите метеорологични условия, съобщиха от областната администрация в Хасково. От пресцентъра информираха и за затворени пътища в Община Маджарово. В Стамболово е пропаднал път в центъра на селото.

От областната администрация казаха още, че пет села в Хасковска област са без ток. Река Мусачевска край симеоновградското село Калугерово е излязла от коритото си, но няма наводнени къщи, уточниха от областна администрация.

Тежка е зимната обстановка и във Велико Търново

Спрени са автобусите в Силистренско заради тежката пътна обстановка, показва справка от Областното пътно управление. Забранено е движението на товарни автомобили над 12 т. За леки автомобили пътищата са проходими при много тежки зимни условия. Има снежни навявания, пътищата са заснежени.

Ограничено е движението по път I-5 в участъка от с. Ягода до кръстовището с път I-6, поради паднал стълб на пътя. Шофьорите да използват обходен маршрут през с. Ягода - с. Ръжена - Бузовград - Kазанлък.

Временно е ограничено движението на всички тежкотоварни МПС над 12 т по път I-2 на територията на Разград, поради влошена метеорологична обстановка, съобщи пресцентърът на АПИ.

Зимна е обстановката и в община Габрово

Затворен е пътя Четирци- Бобошево заради паднали дървета вследствие на обилният снеговалеж, съобщи за Дарик дежурният в Областно пътно управление Кюстендил. Снежната покривка в момента е около 45 см.

Забранено е движението на камиони по пътя Гюешево - Перник и Кюстендил - Самоков. Останалите пътища в областта са проходими, почистват се и се опесъчават.

В област Благоевград няма затворени пътища, но временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т, съобщават дежурните в Областното пътно управление. Това ограничение за тежкотоварните камиони се отнася за всички пътища в района, в това число първокласен път Е-79 София - Кулата и пътищата Симитли - Предел и Якоруда - Юндола.

След дъждовете и снеговалежа, който продължава на места и в момента, всички пътища в областта са проходими при зимни условия.

През нощта в почистването от снега на пътищата в областта са участвали около 40 автомобила и специализирана техника, които продължават работата и днес, съобщиха от пътните служби. Те предупреждават шофьорите, че от тежкия сняг има на места паднали и падащи дървета, които се отстраняват, а от промяната на температурите има опасност и от падащи камъни в Кресненското дефиле и в други пътни участъци.