Зимната обстановка в община Габрово
Зимната обстановка в община Габрово / DarikNews.bg

През следващото денонощие метеорологичната обстановката ще се усложни още. Валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието - от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава, предупреждават синоптиците.

Шофьорите да са подготвени, предстои по-тежка обстановка

Ще продължи да застудява. Оранжев код за сняг и вятър е обявен в 16 области на страната за 17 януари, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Кодът е в сила за областите Плевен, Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе и Ямбол. Там се очакват продължителни валежи от сняг, които да натрупат до 15-20 см и силен вятър.

12 машини на „Благоустрояване“ участват в почистването на град Габрово, като останалата техника е в готовност.

Проходът Шипка е нормално проходим при зимни условия. Пътната настилка е  обработена и опесъчена. Снежната покривка в района е 10 см. Температурата на въздуха е минус 3°С. Няма наложени ограничения и допълнителни изисквания, но продължава забраната за движение на МПС над 10 тона.

Пътят за Узана също е почистен и опесъчен. Височината на снежната покривка там е 10 см. Температурата на въздуха е минус 1°С. Пътните настилки в участъците Габрово – Трявна,  Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново са обработени и проходими при зимни условия. Нормално проходима при зимни условия е и общинската (селата) пътна мрежа, която също се обработва.

Общински пътнически транспорт покрива вътрешните градски и междуградски линии. От „Топлофикация Габрово” ЕАД съобщават за нормално топлоподаване на абонатите. Хлебозавод „Габрово” и ВиК Габрово изпълняват нормално своите задължения. От „Енерго-Про” АД съобщават, че няма потребители, лишени от ток.

От АПИ съобщават:

Временно са въведени следните ограничения за движението на МПС:

Път ІІІ-4404 Габрово-Дебел дял – в участъка от км 10+151 /от разклона за к.к. „Люляците”/ до км 13+807 /до с. Дебел дял/ е затворен за движение на МПС, поради пропадане на пътното платно.

Обходен маршрут: по път III-4404 Габрово-Гъбене-Музга-Дебел Дял.

Път III-5006 Габрово-Узана от км 2+800 до км 3+100 – затворен поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Срок до 31.03.2016 г.

Обходен маршрут: ул. „Бодра смяна“ в гр. Габрово. Срок до 31.03.2016 г.

Прогноза:

В началото на следващата седмица до края на седмицата (23.01.) ще е много студено с минимални температури сутрин до минус 8, а в средата на седмицата до минус 18 градуса. Дневните температури също ще бъдат отрицателни - между минус 1 и минус 5 градуса. Навлизаме в седмица, в която температурите на въздуха в по-голямата част от денонощието ще бъдат минусови.

При възникване на кризисна ситуация, можете да потърсите помощ на националния единен телефон за спешни повиквания 112 и денонощните телефони на ОбщСС -  066 803 328 и 066 818 375.