И ЕС стартира процедурата за вдигане на санкциите срещу Иран
И ЕС стартира процедурата за вдигане на санкциите срещу Иран / Guliver/Getty Images

Европейският съюз вдигна снощи икономическите и финансовите санкции срещу Иран малко след като Международната агенция за атомна енергия даде зелена светлина за прилагането на ядреното споразумение, подписано през юли, предаде АФП.

Решението за вдигане на санкциите влезе в сила с публикуването му в Официалния вестник на ЕС - по-малко от час след официалното му одобряване от 28-те страни членки.

МААЕ даде зелена светлина за вдигане на санкциите срещу Иран

Малко по-рано вчера вечерта Международната агенция за атомна енергия обяви, че Техеран е изпълнил ангажиментите си по историческото споразумение. Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини съвместно с иранския министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф потвърди, че вследствие на това всички икономически и финансови санкции срещу Техеран са вдигнати.

Европейските санкции, концентрирани върху ключови сектори (отбрана, петрол, финанси) доведоха до съставянето на черен списък на 92-ма иранци и 466 компании или групи, чиито авоари са замразени или имат визова забрана за ЕС, припомня АФП.

Няма да бъдат заличени веднага всички физически и юридически лица от списъка и европейските санкции, свързани със забраната на вноса и производството на оръжия и балистични ракети, остават в сила, тъй като споразумението предвижда тяхното вдигане на по-късен етап.

Източник: БТА