Времето на 17 януари: Застудяването продължава
Времето на 17 януари: Застудяването продължава / БГНЕС

Прогноза за времето за 17 януари, неделя

През следващото денонощие с преминаването на средиземноморския циклон през Гърция, Егейско към Мраморно море метеорологичната обстановката ще се усложни още. Валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието - от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава. Значителни ще бъдат валежите, главно в Южна България.

Още през нощта вятърът ще се ориентира от североизток, ще се усили, особено в Източна България, където ще е силен, а по морския бряг и временно бурен. В Добружда, Лудогорието и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват преспи.

Ще продължи да застудява и в по-голямата част от страната температурите ще бъдат с обратен денонощен ход - сутрешните ще са максималните. Към 14.00 часа в повечето райони ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, в югоизточните райони до 3 градуса. В София - около минус 5 градуса. Вечерта в югозападните райони валежите ще спрат.

Шофьорите да са подготвени, предстои по-тежка обстановка

Над планините ще е облачно. Ще има валежи от сняг, в Рило-Родопската област - значителни по количество. Ще духа умерен североизточен, по високите части - силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около минус 4 градуса, на 2000 м - около минус 8 градуса.

По Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, които по Южното Черноморие ще са значителни по количество. Ще духа силен, по северното крайбрежие на моменти и до бурен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 6 и 12 градуса. Вълнението на морето ще е 4-5 бала. Температурата на морската вода - между 8 и 9 градуса.

Оранжев и жълт код за опасно време в почти цялата страна

В понеделник ще е доста студено, в източните райони все още и ветровито. Ще се задържи предимно облачно, но превалявания от сняг ще има само на места и ще са слаби.

Във вторник ще е без валежи, облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад-запад.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg